MEDIA. I en ny påkostad norsk TV-serie tar ett radikalt miljöparti makten i Norge, vilket föranleder en invasion från Ryssland. Serien har för närvarande sålts till alla skandinaviska länder.

Den kommersiella norska TV-kanalen TV2 har i slutet av september premiär för kanalens hittills dyraste produktion, Okkupert. Serien utspelar sig ”i en nära framtid” där energikris råder i Europa.

Ett radikalt miljöparti kommer till makten i Norge och beslutar att upphöra med landets olje- och gasproduktion. Detta får EU att visa sitt rätta ansikte gällande demokrati då de ber deras allierade Ryssland att genomföra en ”mjuk” ockupation av landets olje- och gasfält i syfte att åter få igång exporten.

En förklaring till den till synes oheliga alliansen kan vara att manuset skrevs redan 2008 av Norges störste deckarförfattare, Jo Nesbø. Sedan dess har regissörerna Kari Anne Lund och Erik Skjoldbjærg utfört omfattande förändringar i storyn.

Serien har kostat 90 miljoner norska kronor och sålts till bland annat alla skandinaviska länder samt Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Island. Innan TV2 nappade på den tio avsnitt långa serien hade statliga NRK tackat nej.

Se trailern nedan:

Källor:
Den har kostet 90 millioner og er TV 2s store seriesatsing i høst
Russia ‘invades Norway’ in new Scandinavian TV series


  • Publicerad:
    2015-08-23 22:10