UTRIKES. Under fredagen uppges ryska trupper ha erövrat en ukrainsk militärbas, dock utan att några skott avfyrades.

Oidentifierade beväpnade styrkor som tros vara ryska ska under fredagen ha stormat in på en ukrainsk militärbas på Krimhalvön. Detta resulterade i ett ”standoff” med de ukrainska styrkorna på basen, men inga skott ska ha avfyrats.

Den ukrainska militären bekräftar att främmande styrkor tog över en bas och att inga personer skadades. Militärbasen som erövrades var en missilförsvarsbas.

Krim-republikens premiärminister menade att det gick lugnt till väga och att styrkorna som stormade basen var ”självförsvarsenheter”.

Till slut uppges de främmande styrkorna ha avlägsnat sig från basen efter att förhandlingar hållits med de uppskattningsvis 100 ukrainska soldaterna som bevakade basen och barrikaderade sig inne i en barrack.

För närvarande befinner sig 20 000 ryska soldater på Krimhalvön för att skydda Rysslands militärbaser samt den ryska majoritetsbefolkningen i regionen. Samtidigt genomför ryska trupper en stor militärövning i Ryssland, bara 45 mil från gränsen till Ukraina.

USA har hotat med sanktioner mot Ryssland på grund av att Ryssland förstärkt sin militära närvaro på Krim. USA har även kontrat genom att skicka sex F-15 flygplan till Litauen.

Autonoma republiken Krim är en självstyrande del av Ukraina. Republiken ligger på halvön Krim och har en yta på cirka 25 500 kvadratkilometer och har omkring 2,3 miljoner invånare (år 2005). Huvudstad är Simferopol. Andra större städer är Sevastopol, Kertj, Jevpatorija, Jalta och Feodosija. Det största språket på halvön är ryska, följt av krimtatariska och ukrainska.

Ryssland har sedan tidigare tillstånd av Ukraina att ha militärbaser på Krimhalvön. Det i kombination med att etniska ryssar utgör majoriteten av befolkningen i området gör att Ryssland har starka intressen i området.

Källor:
Unidentified gunmen seize military post in Crimea
Russia reportedly seizes a Ukrainian military base, begins air drills in Crimea


  • Publicerad:
    2014-03-09 00:10