UTRIKES. Medan hela världen fördömer Nordkoreas försök att hävda sig som en kärnvapenmakt har nu Ryssland meddelat att man vill utveckla sitt ekonomiska samarbete med landet.

Spänningarna kring den koreanska halvön tilltog ordentligt i söndags då Nordkorea valde att provspränga en ny vätebomb, som var tio gånger så kraftfull som någon tidigare bomb som landet lyckats bygga.

USA och Sydkorea svarade då med en överenskommelse om att Nordkorea måste ”bemötas militärt”. Exakt vad man syftar på är ännu något oklart, men uppenbart är att inte alla länder delar USA och Sydkoreas krigshets.

Ryssland har nämligen meddelat att man har för avsikt att förstärka sina ekonomiska förbindelser med Nordkorea. Under onsdagen träffade landets utvecklingsminister för Fjärran Östern Aleksandr Galushka en delegation från Nordkorea och där framfördes just dessa önskemål.

Galushka menar dock att det måste ske inom ramen för vad FN:s senaste sanktioner mot Nordkorea tillåter. Dessutom ska Galushka ha framfört kritik mot de senaste provsprängningarna till den nordkoreanska delegationen, som han menar kan förhindra handel mellan de två länderna.

— Våra koreanska partners vill utveckla handel och ekonomiska relationer. Men vi gjorde dem uppmärksamma på det faktum att missil- och kärnvapenaktiviteter försvårar möjligheter att utveckla handel och ekonomiskt samarbete och kraftigt skadar dessa aspekter av våra relationer, kommenterade Galushka mötet enligt RT.

Nordkoreas minister för utrikesekonomiska relationer. Kim Young-jae, ska ha lagt fram ett förslag för samarbete till Galushka, som han nu kommer att studera tillsammans med den ryska regeringen.

Rysslands president Vladimir Putin ska dock redan under onsdagen uttryckt sig positivt till att utveckla ekonomiska förbindelser med Nordkorea. I ett uttalande ska Putin ha sagt att han bland annat vill utveckla gasledningar som går till Nordkorea, samt bygga ut och koppla ihop järnvägar mellan länderna.

— Att implementera sådana initativ skulle inte endast ha ekonomiska fördelar, men också bidra till att stärka förtroendet och stabiliteten på den koreanska halvön, menar Putin.

— Det är uppenbart att problemen på den koreanska halvön inte går att lösa med bara sanktioner och påtryckningar. Man bör inte ge efter för sina känslor och trycka in Nordkorea i ett hörn, fortsatte Putin med tydlig hänvisning till USA:s president Donald Trumps retorik mot Nordkorea.

Källa:
Moscow ready to develop economic ties with N. Korea within UN restrictions


  • Publicerad:
    2017-09-07 12:00