UTRIKES. I efterspelet av USA-alliansens oprovocerade attack mot Syrien under natten har Ryssland kallat till möte med FN:s säkerhetsråd. Ryssland menar att attacken var ett brott mot FN:s stadgar och kräver att säkerhetsrådet fördömer den.

Det var under natten mot lördagen som USA:s president Donald Trump beordrade en attack mot tre olika mål i den syriska huvudstaden Damaskus. Attacken genomförde tillsammans med Storbritannien och Frankrike och motiverades med obevisade påståenden om att Syriens president Bashar al-Assad ska ha attackerat sin befolkning med kemiska vapen. Den skedde dessutom endast timmar innan experter från OPCW skulle anlända till Syrien för att utreda påståendena, som alltså fortfarande saknar grund.

Syriens allierade Ryssland har som väntat reagerat på provokationen och kallade under dagen till möte med FN:s säkerhetsråd. Under mötet, som pågår i skrivande stund, har Ryssland krävt en FN-resolution som ”fördömer de tre västländernas aggressioner”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har dock Sverige redan beslutat att rösta nej till resolutionen.

— Det är en obalanserad text från Ryssland. Det finns en enorm frustration hos Sverige och många andra länder att Ryssland håller Assad om ryggen, uppger Aftonbladets källa på Utrikesdepartementet (UD).

Framförallt på Internet har dock tonläget mot USA-alliansen varit hård, vilket har fått USA att skylla kritiken på ”ryska troll”.

— Ryska troll har ökat med omkring 2 000 procent de senaste 24 timmarna, sa Dana White, Pentagons talesperson, till nyhetsbyrån AFP.

Uppdatering

Omröstningen i säkerhetsrådet är nu klar. FN säger nej till Rysslands krav och vägrar alltså att fördöma nattens attack mot Syrien. Endast Kina och Bolivia röstade med Ryssland.

Källor:
Ryssland fördömer attacken mot Syrien
UD: Sverige kommer rösta nej till rysk resolution


  • Publicerad:
    2018-04-14 19:00