RYSSLAND. Efter att president Vladimir Putin hållit sitt årliga tal för det ryska parlamentets två kammare meddelade landets regering att man avgår. Anledningen är de omfattande förändringar i konstitutionen som Putin vill genomföra.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru.

Under dagen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal inför det ryska parlamentets båda kammare. I talet föreslog han en rad förändringar för landets konstitution, bland annat en decentralisering av den politiska makten. Efter talet meddelade Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev att hans regering avgår, just med tanke på de omfattande förändringar som presidenten vill genomföra.

— I det här sammanhanget är det uppenbart att vi som regering måste ge presidenten möjligheten att genomföra alla beslut, sa Medvedev.

Enligt Putins plan kommer Statsduman, det ryska parlamentets underhus, att få makten att tillsätta regeringens ministrar, inklusive premiärministern. Presidenten ska dock även fortsättningsvis kunna avsätta ministrar. Putin vill även stärka det statliga rådet och skriva in deras roll i konstitutionen.

Men den ryske presidenten vill först och främst att medborgarna ska få besluta om förändringarna i en folkomröstning.

— Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution, meddelade Putin under sitt tal, och fortsatte:

— Vi kommer att kunna bygga ett starkt och välmående Ryssland endast med respekt för den allmänna opinionen.

Bland Rysslandsfientliga medier har det tidigare spekulerats i att Putin vill förändra mandatperiodsreglerna för presidentposten, så att han kan sitta kvar även efter 2024 då han enligt den nuvarande konstitutionen måste lämna sin post. Men detta tillbakavisade han i talet.

— Jag vet att vårt samhälle förväntar sig att ingen ska kunna sitta två perioder i rad. Det är inte viktigt av princip för mig, men jag håller med, sa Putin

Enligt konstitutionen kan dock Putin komma tillbaka som president efter en mandatperiods frånvaro, vilket skedde efter att den nu avgående premiärministern Dmitrij Medvedev valdes till Rysslands president under mandatperioden 2008–2012. Konstitutionen förbjuder således bara att någon sitter längre än två mandatperioder i rad som president.

Då Rysslandskritikerna inte fick rätt i att Putin ville ändra på mandatreglerna menar man nu istället att han förstärker premiärministerrollen för att han återigen tänker sitta på den posten, som han gjorde under Medvedevs presidentskap, innan han återigen låter sig väljas till landets president för två ytterligare mandatperioder.

Under talet meddelande också Putin att han vill stimulera ett högre barnafödande i Ryssland, på liknande sätt som bland annat Ungerns premiärminister Viktor Orban har gjort.

— Vår historiska plikt är att säkra en stabil befolkningstillväxt.

Källor:
Russian government resigns after President Putin’s state-of-the-nation address proposes changes to the constitution
Putin vill ändra konstitutionen – Rysslands regering avgår
Rysslands regering avgår


  • Publicerad:
    2020-01-15 17:00