UTRIKES. Rysslands utrikesminister har kallat EU:s nya expansionspolitik för ondskefull då den tvingar länder i Balkan att välja mellan öst och väst.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov kallar EU:s senaste expansionstryck i östra Europa för ondskefullt agerande. Enligt Lavrov sätter man länderna i Balkan i en situation där de tvingas att välja mellan ”väst och Ryssland”, något som enligt Lavrov inte bidrar till något annat än att öka spänningarna på kontinenten.

Lavrov sade även att läget vi nu ser i Ukraina i mångt och mycket beror på just denna typ av politik. Ukraina tvingades in i en situation där man var tvungen att välja huruvida man ville vara nära Ryssland eller västländerna. Resultatet blev en land splittrad av interna konflikter.

Om EU fortsätter med sina påtryckningar mot länderna i Balkan riskerar situationen att sluta i en liknande situation som i Ukraina, sade Lavrov. Med expansionspolitik syftar han till EU:s nya målsättning med att ansluta såväl Serbien som Montenegro in i unionen fram tills år 2025.

Källa:
‘Wicked practice’: EU pushes Balkans to choose either West or Russia, says Lavrov


  • Publicerad:
    2018-02-19 11:40