VALET2022 Socialdemokraterna ska ha kontaktat både SVT och TV4 och begärt att Magdalena Andersson (S) ska få möta Jimmie Åkesson (SD) istället för Ulf Kristersson (M) i slutduelldebatten. Detta eftersom SD är det största motståndarpartiet i opionsundersökningarna.

Ulf Kristersson (M) har under hela valrörelsen setts som den naturliga motkandidaten till Magdalena Andersson (S), i kampen om vem som ska väljas till statsminister efter valet. Därför är planen att Andersson och Kristersson ska mötas i slutdebatter i både SVT och TV4.

Men nu skriver Aftonbladet att Socialdemokraterna har begärt att statsministern ska få möta SD-ledaren Jimmie Åkesson istället. Huvudanledningen är att SD är större än M i de senaste opinionsmätningarna.

SVT/Novus väljarbarometer, som publicerades i måndags får SD 21,5 procent och M 17,4. I DN/Ipsos mätning som publicerades under fredagen får SD 20,7 procent och M 16,6.

— Så som siffrorna ser ut nu är det inte ett val mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson utan mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, säger en källa i Magdalena Anderssons närhet till Aftonbladet.

En annan anledning kan vara att Socialdemokraterna sedan tidigare utnämnt Sverigedemokraterna till sina politiska huvudmotståndare.

Aftonbladet har också frågat både SVT och TV4 ifall de fått in någon begäran och huruvida man har planer på att ändra på sina respektive slutdueller.

Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter, skriver i ett mejl till Aftonbladet:

I vårt program Statsministermötet som sänds direkt från Uppsala den 7 september möts Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Det ligger fast. Magdalena Andersson och Ulf Kristersson är de två partiledare som samlar störst regeringsunderlag.

Inte heller TV4 säger sig ha några planer på att ändra upplägget på sin slutduell i dagsläget.