S på defensiven: ”Avtalet med Kakabaveh gäller inte”
SVERIGE • Kritiken mot regeringen efter gårdagens Nato-avtal med Turkiet är hård. Men regeringen hävdar att man inte ”vikit sig för Erdogan” samt att överenskommelsen om stöd till kurdextremister som man tidigare slutit med Amineh Kakabaveh inte längre gäller.
Under gårdagen stod det klart att Turkiet tänker lyfta sin blockad av Nato-medlemskap för Finland och Sverige. Beslutet togs efter att Sverige och Finland undertecknat ett avtal som bland annat handlar om att man ska sälja vapen till Turkiet, hjälpa Turkiet att ”bekämpa terrorism” och vara mer tillmötesgående angående utlämningar av personer som Turkiet pekat ut som terrorister.
I Sverige får dock regeringen hård kritik från vänster. Kurdextremisten och vänstervilden Amineh Kakabaveh som nyligen räddat både regeringens budget och justitieminister Morgan Johansson (S) känner sig sviken. Hon försöker nu samla stöd för en misstroendeförklaring mot utrikesminister Ann Linde (S), vilket Miljöpartiet ser ut att ställa sig bakom då man kallat samman ett extrainsatt möte med partiledningen.
”MP begär att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet så snart som möjligt och redogör för vad avtalet med Turkiet och Erdogan innebär och vad S-regeringen gått med på. Mycket oroande förändringar kring bland annat vapenexport och utvisningar”, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.
Även Vänsterpartiet riktar skarp kritik mot regeringen, men säger sig vilja avvakta med misstroendeförklaringen tills regeringen fått en chans att förklara sig.
— Utifrån medieuppgifter ser det ut som om utländsk makt ska få avgöra vilka som ska utvisas och vad som ska få publiceras i svenska tidningar, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.
Högeroppositionen verkar dock inte vara lika pigga på misstroendeförklaring. SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge skriver i ett meddelande till Aftonbladet:
Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september.
"Vi har inte vikit oss för Erdogan"
Men utrikesminister Ann Linde slår ifrån sig kritiken och i en intervju med Aftonbladet antyder hon att avtalet med Turkiet egentligen är helt meningslöst och inte förbinder Sverige vid något nytt.
— Vi har inte vikt oss för Erdogan. Hela frågan handlar om bedömningen att efter Rysslands invasion så räcker inte den säkerhetspolitiska linjen vi har, att vi behöver säkerhetsgarantier och ett medlemskap i Nato. När vi gjort den bedömningen så gäller det att vi kan leverera. Jag hade naturligtvis varit gladare om Turkiet inte hade kommit med några krav, nu gjorde de det och vi tog deras oro på allvar.
Linde menar bland annat att man inte kommer att utlämna någon till Turkiet som man inte hade utlämnat innan.
— Vi kommer inte ha några utlämningar där det inte finns bevis för terroristaktivitet. Det finns ingen som helst anledning för kurder att tro att deras mänskliga rättigheter eller att deras demokratiska rättigheter skulle inskränkas säger hon.
Inte heller regeringens syn på vem som är terrorist har förändrats, trots att den uppenbarligen skiljer sig från Turkiets.
— Det har inte förändrats. Vi anser att PKK är terroristklassat. Vad det gäller PYD, YPG och det som i Turkiet kallas FETO (Gülenrörelsen), så handlar det om att vi inte ska stödja dem när det gäller något som direkt kan hota Turkiets säkerhet, det vill säga vapen och pengar och så vidare. Det gör vi inte heller idag, nu är det tydligt utskrivet, säger Linde.
Samtidigt har Turkiet redan lämnat över en lista med 33 personer som man vill ha utvisade, där 21 befinner sig i Sverige.
Avtal med Kakabaveh gäller inte längre
För att kunna samla en riksdagsmajoritet bakom Magdalena Andersson som statsminister slöt man i höstas ett avtal med Amineh Kakabaveh, där ett fördjupat samarbete med PKK:s systerorganisation PYD var en viktig del. Tursamt nog anser dock inte regeringen sig vara bunden vid det avtalet längre.
— Den överenskommelsen gäller 2021-2022, till riksdagen stänger, och är mellan partiet och Kakabaveh, säger Ann Linde.
Utrikesministern menar också att vad som händer med avtalet nu är ”upp till Socialdemokraterna”.