DISKRIMINERING. Oskarshamns kommun tillhandahåller gratis körkortsutbildning på arabiska till tolv ”nyanlända” kvinnor, samtidigt som flera äldreboenden i kommunen lagts ner. Insatsen försvaras av den socialdemokratiske kommunpampen Andreas Erlandsson (S).

Bara främlingar kommer ifråga för gratis körkortsutbildning i Oskarshamns kommun. Foto: Pxhere (CC Public Domain).

I Oskarshamn tillhandahåller kommunen gratis körkortsutbildning på arabiska för att hjälpa tolv så kallade ”nyanlända” kvinnor från Mellanöstern att hitta ”sysselsättning”.

— Det vi har sett är att de nyanlända kvinnorna står längre från körkort och arbetsmarknaden. Därför känns det extra angeläget att hjälpa den här gruppen, säger Pamela Campusano, etableringsvägledare vid arbetsmarknadsenheten i Oskarshamns kommun.

För att finansiera projektet ”Nu kör vi” har Oskarshamns kommun beviljats 378 000 kr från Länsstyrelsen. De arabisktalande kvinnorna får genom projektet gratis körlektioner, teorilektioner på arabiska och utbildning i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

— Det har gått över förväntan skulle jag vilja säga. Det är en grupp som är engagerad, motiverad och de tar verkligen ansvar för att ta till sig kunskapen. Enligt trafikskolan så kommer det att gå väldigt bra för de här tjejerna, menar Campusano.

Samhällsnytt har visat att Oskarshamn kommun dras med stora ekonomiska problem och att de samtidigt som de tillhandahåller gratis körlektioner åt främlingar lagt ned flera äldreboenden.

Nu har kommunalrådet i Oskarshamns kommun, Andreas Erlandsson (S), gått ut och försvarat insatsen för de ”nyanlända” kvinnorna.

Erlandsson påstår att det inte är något särskilt med att man väljer att ge bland annat gratis körlektioner åt främlingar, utan att det lika gärna kunde varit en insats ”för andra grupper med svensk bakgrund”.

Han vill också betona att körkortsutbildningen inte ges gratis åt de nyanlända kvinnorna utan att ”endast gemensamma teorilektioner och vissa gemensamma körlektioner bekostas inom ramen för projektet” – ett projekt som alltså kostar ett antal hundra tusen kronor samtidigt som äldreboenden läggs ner.

Den socialdemokratiske kommunpampen passar även på att beklaga sig över att upprörda svenskar över hela landet hört av sig till honom med synpunkter – något som han väljer att benämna ”hatiska mejl”.

Redan i oktober 2018 uppmärksammade Samhällsnytt hur flera kommuner i Östergötland på liknande vis satsade på ”nyanlända” som fick körkortsundervisning på skattebetalarnas bekostnad. Den gången sköt Länsstyrelsen i Östergötland till inte mindre än 1 750 000 kronor till förmån för främlingars körkortsundervisning.

Även Arbetsförmedlingen har ägnat sig åt diskriminering av svenskar som kanske behövt förkovra sig för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Under 2016 gav Arbetsförmedlingen gratis kurser i körkortsteori på de afrikanska språken somaliska och tigrinska.

Källor:
S-pamp ser inget problem med gratis körkortsutbildning på arabiska
Nyanlända kvinnor i Oskarshamn får stöd för att ta körkort


  • Publicerad:
    2020-01-03 13:00