BROTT. Den socialdemokratiske kommunpolitikern Rashad Alasaad har avslöjats som människosmugglare. I ett smygfilmat samtal skryter han om att ha smugglat mängder av flyktingar till Sverige.

S-politikern och människosmugglaren Rashad Alasaad till vänster. Skärmbild Expressen.

Syriern Rashad Alasaad, 27, som är socialdemokratisk kommunpolitiker i småländska Ljungby, har av tidningen Expressen avslöjats som människosmugglare. Via ett anonymt Facebookkonto och annonser i olika chattforum har Alasaad erbjudit sig att hjälpa ”flyktingar” och andra att ta sig till Europa mot betalning.

Genom att utge sig för att vara tre syriska flyktingfamiljer som ville bli smugglade till Sverige lyckades Expressens reportrar få kontakt med S-politikern, som kallar sig ”Ahmad” i sina annonser. Efter en tid av kontakter meddelade ”Ahmad” att han fått fram lånade passhandlingar för en grupp på ett barn och två vuxna.

Taxan som Alasaad angav för sina smuggeltjänster var 30 000 kronor per vuxen och 20 000 per barn. Reportrarna lyckades smygfilma ett möte med honom på Kreta, dit han rest för att hämta ett fyraårigt barn som han skulle smuggla till Sverige. I det filmade samtalet skryter han om att det är lätt att smuggla små barn och att han smugglat många flyktingar till Sverige.

Alasaad gav också de påhittade ”flyktingarna” rådet att utge sig för att vara palestinier och inte säga att de kom från Syrien, på grund av att Sverige har ändrat sin policy för syriska flyktingar.

— Tidigare kunde man bokstavligen slänga fram sitt syriska pass på bordet och säga att man är syrier. ”Känner du någon här?” Nej, jag känner ingen. ”Är du för Bashar al-Assad?” Nej. ”Är du för oppositionen?” Ja, jag stöder oppositionen, säger han i filmen.

När reportrarna en tid senare konfronterar Alasaad med filmen hemma i Sverige erkänner han att det är han som är med på filmen och att han sysslar med människosmuggling för att tjäna pengar.

Flyktingsmugglare tjänar enligt uppgift stora summor på människohandel. Ofta är det organiserade nätverk som ligger bakom. Terrorgrupper som al-Qaida och IS sägs ha haft stor nytta av människosmugglare vid gränsområden.

Rashad Alasaad (inringad) i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Ljungby. Bild: Socialdemokraterna Pressbild.

Rasfrämlingen Rashad Alasaad har varit i Sverige i fem och ett halvt år. Enligt Migrationsverkets register beviljades han permanent uppehållstillstånd i maj 2014.

Förutom sina uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige och i kultur- och fritidsnämnden för Socialdemokraterna i Ljungby påstår han i den smygtagna filmen också att han jobbar för flera ”statliga myndigheter”.

— Jag är anställd… statsanställd. Jag arbetar inom de tre viktigaste myndigheterna. På Försäkringskassan, på Skatteverket och med pensioner, säger han och tillägger:

— Fram till för fyra månader sedan jobbade jag på Arbetsförmedlingen.

Offentliga register bekräftar också att han varit anställd på Arbetsförmedlingen i två år. Enligt Samhällsnytt misstänks han för att ha tagit emot mutor under sin tid som handläggare på Arbetsförmedlingen via swish-inbetalningar från asylsökande.

Efter Expressens avslöjande säger Alasaad att han omedelbart kommer att lämna alla sina politiska uppdrag.

Källa:
Här avslöjas S-politikern som människosmugglare


  • Publicerad:
    2019-10-03 12:40