POLITIKER Jörgen Hellman (S), ordförande för riksdagens skatteutskott, avgår efter att han avslöjats med bidragsfusk.

Det var Uppdrag granskning som avslöjade att socialdemokraten Jörgen Hellman, ordförande för riksdagens skatteutskott, var folkbokförd i en nedgången stuga på landsbygden i Vänersborg.

Eftersom han är skriven på den bostaden, som är över fem mil från riksdagen, har han sedan 2015 fått över 700 000 kronor i ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm.

Uppdrag granskning avslöjar dock att den stuga som toppolitikern hävdar sig bo i är nedgången, saknar fönsterrutor, har hål i väggen och trasigt avloppssystem. Hellman har därför inte kunnat använda toaletten, duscha eller diska i huset.

Politikern försvarar sig med att han har använt ett utedass och använt en grannes toalett.

— Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger han till SVT Nyheter. En timme efter journalisternas besök byter Hellman folkbokföringsadress.

Avgår efter kritiken

Efter att politikerns bidragsfusk uppmärksammats för allmänheten väljer Hellman att avgå. Något han själv aviserar i ett Facebook-inlägg:

Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti.

Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i ju med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan.

Citat ur Jörgen Hellmans Facebook-inlägg.