För ett par veckor sedan blev Christoffer Svärd, aktivist i Motståndsrörelsens tredje näste, ”uthängd” som aktivist i Motståndsrörelsen.

Flygblad spreds i det område i Kristianstads kommun där Svärd bor. På flygbladen, som saknade avsändare, varnades det för att Christoffer Svärd är aktiv nazist och medlem i Svenska motståndsrörelsen. Hans adress och telefonnummer fanns med på bladet och vidare fanns det också en ”faktaruta”, troligtvis kopierad från Expo, med lögner om organisationen.

sward

Då Svärd inte själv fick något blad hade kanske händelsen flutit förbi obemärkt om det inte vore för att en av de boende i området kom och knackade på. Personen som inte Christoffer Svärd kände sen tidigare gav bladet till Christoffer och lät samtidigt meddela att han var mycket sympatiskt inställd till Motståndsrörelsens budskap och hade sparat alla flygblad han fått under åren.

Hur skulle nu vår aktivist reagera på detta blad? Skulle han flytta? Aldrig mer våga visa sig utanför lägenheten? Lämna Motståndsrörelsen?

Självklart tog han det med ro då hans engagemang inte precis varit hemligt sedan tidigare. Christoffer Svärd har under ett par års tid varit öppen med sitt engagemang på både bilder på Nordfront och på offentliga aktiviteter i såväl Kristianstad som andra städer.

Istället för att skrämmas till tystnad, som troligtvis syftet lär ha varit, lät Motståndsrörelsen ta fram ett eget flygblad som delades ut i samma område där istället Svärds grannar gratulerades för att de har turen att ha en aktivist från organisationen i sitt bostadsområde. Lite av texten från ”fakta-rutan” blev också bemött med korrekt information om vilka Motståndsrörelsen är. Detta blad delades ut den 11 augusti.

Den 14 augusti, alltså tre dagar efter Christoffer Svärd hängt ut sig själv i sitt bostadsområde kom en anonym kommentar upp på Nordfront.se, troligtvis från den som delat ut det första flygbladet, där denna försökte göra sig lustig och triumferande skrev ”Lustigt att C. Svärd inte skriver sitt namn längre. Har det att göra med att hans grannar blev informerade om vem han är…?”

flygblad

Bladet som Motståndsrörelsen delade ut. På denna bild är Svärds kontaktuppgifter censurerade då du som läser hellre bör kontakta riksorganisationen än en enskild aktivist om du undrar något.

Ett ordentligt självmål från en person som alltså själv är anonym och inte vågar stå för sina åsikter.


  • Publicerad:
    2013-08-16 19:35