AFRIKA. Förra året dömdes två personer i Kamerun till fem års fängelse för homosexualitet efter att ha beställt den i landet ansett kvinnliga drycken Baileys. Nu har männen släppts efter omprövning i högre instans.

Spritdrycken som kan ge långt värre biverkningar än huvudvärk.

Spritdrycken som kan ge långt värre biverkningar än huvudvärk.

I Republiken Kamerun som ligger i Västafrika är det olagligt att vara homosexuell, eller att ens anses vara homosexuell. 2011 tillkallades polis när två män beställde varsit glas av spritdrycken Baileys på en bar i huvudstaden Yaoundé. Vittnen som hade sett de två männen menade att Baileys är en kvinnlig dryck och att männen hade beställt den på ett väldigt homosexuellt sätt, de ska även ha sett ”bögiga ut”.

Förra året dömdes till slut de båda männen för sitt ”bögiga utseende” och ”feminina klädstil” till fem år i fängelse, vilket är maxstraffet för homosexualitet. I år släpptes dock de båda männen efter att domen omprövats i en högre rättsinstans.

Enligt männens försvarsadvokat Michael Touge kan det ibland räcka med blotta misstanken för att bli dömd för homobrott i Kamerun.
— Åklagarsidan behöver inte bevisa någonting… Att vara manlig frisör kan vara tillräckligt, säger han i en intervju.

— En homosexuell person är vår vän, vår bror, vår syster, en del av vår familj. Det är ingen främling som kommer utifrån, fortsätter han och hoppas på en förändring i landet.

Källa:
Drack Baileys – dömdes till fem år för homosexualitet


  • Publicerad:
    2014-09-16 19:30