I Norge har media i dagarna glatt sig åt att man fått tag i en ”avhoppare” från Norska motståndsrörelsen. Tidningen Adresseavisa, som huserar i Tröndelag (det område som bland annat innefattar Trondheim) har intervjuat en person som säger att han varit medlem i organisationen. Den avhoppade framträder anonymt.

Personen ifråga heter Thomas Solbue och har aldrig varit medlem av Norska motståndsrörelsen. På Nordfront.net framgår i en artikel, skriven av Trondheims gruppchef Stefan Lund, hur den sparsamma kontakten med Solbue gått tillväga. Solbue fick delta på en flygbladsutdelning, men vid ett möte efteråt togs beslutet att gå skilda vägar. Stefan Lund kommenterar:

”Efter det mötet så gick vi skilda vägar och det var aldrig aktuellt för mig att ta med Thomas i organisationen, eftersom att han på detta möte var bakfull och hade flera dunkar med hembränt i bilen. Thomas mål var att gå med i en organisation där han kunde träffa kamrater som festade och hade kul tillsammans. En livsstil som inte passar in i Motstandsbevegelsen eftersom att vi bedriver en politisk kamp och inte är en partyorganisation. ”

För några månader sedan ringde Thomas Solbue upp Stefan Lund och berättade att han hade problem med norska säkerhetspolisen som hade hotat honom att han skulle förlora jobbet om han inte gick med på deras villkor. Enligt Solbue själv var ett villkor att han skulle gå ut i media som en före detta medlem som tog avstånd från organisationen, något som nu alltså har skett.

Att norska säkerhetspolisen ringer upp och hotar personer som träffat personer som bedriver fullt laglig verksamhet, säger en del om hur pass ”fritt” Norge egentligen är. Solbues agerande säger även en del om honom själv, något som Stefan Lund berör i slutet av sin artikel.

Läs hela saken:
Thomas Solbue har aldri vært medlem av Motstandsbevegelsen!


  • Publicerad:
    2012-07-05 11:56