1984. Norska säkerhetspolisen (PST) hotade nyligen en av de norska nästescheferna med utvisning ur landet och trakasserier.

nyberg

Redeschefen Tommy Nyberg, som nyligen trakasserades utanför sitt hem av norska PST.

Chefen för Näste 1 (Rede 1) i den norska avdelningen av Nordiska motståndsrörelsen, Tommy Nyberg, blev under torsdagens morgon uppsökt av den norska säkerhetspolisen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utanför sin bostad på Østlandet. Syftet med besöket var att prata med Nyberg om hans engagemang i organisationen och att genom hot få honom att lämna den.

PST:s agenter erkände i samtalet med Nyberg att han inte hade gjort något olovligt och att mötes- och föreningsfriheten fortfarande gäller i Norge. Trots detta insisterade de på att Nyberg skulle ”sluta upp med det han håller på med” och erbjöd sig att ”hjälpa honom ur det”. Ifall han inte gjorde detta, kunde han riskera att kastas ut ur landet (eftersom han är svensk medborgare) och bli ytterligare trakasserad av säkerhetspolisen.

Vår norska systersida Frihetskamp har intervjuat Tommy Nyberg för mer information om händelsen:

Hej Tommy! Hur står det till? Vi har förstått att du haft celebert besök idag?

Hej! Jo tack bara bra. Ja, jag hade ett litet ”suprise party” väntandes på mig då jag skulle iväg till jobbet.

dsc_0188

Kan du ge oss en liten sammanfattning och kanske några intressanta detaljer?

Då jag skulle åka till jobbet kring halv sju på morgonen blev jag kontaktad av två personer, en man och en kvinna. De sa att de var från polisen och att de letade efter en person. ”Vem då?” frågade jag, men det kunde de inte avslöja. Därefter krävde de att jag skulle legitimera mig. Efter att ha följt ”polisens” uppmaning sa de att personen de letade efter var mig, varpå de presenterade sig som PST istället.

Vid den här tidpunkten tog jag fram min mobil för att ta några bilder, men detta var enligt dem förbjudet. Jag svarade med att säga att det var en offentlig plats men fick till svar att de inte var offentliga personer och att det därför var förbjudet att fotografera även om platsen var offentlig.

Jag frågade ifall jag var misstänkt för något brottsligt, vilket de sa att jag inte var. De hade dock hört att jag var en ledare, utan att nämna någon anknytning till någon organisation. Till det påståenden hade jag ingen kommentar och jag sa att jag inte önskade att ha någon kontakt med dem, då jag inte misstänktes för något lagbrott.

De informerade mig om att samtalet var helt frivilligt och sa: ”Vi önskar att du ska sluta göra det du gör, för vi vill inte att ni ska växa och bli fler”. Eftersom jag inte var misstänkt för något brottsligt kändes samtalet något diffust. Jag frågade ifall mötes- och föreningsfriheten fortfarande gällde i Norge, vilket de bekräftade.

Jag sa då att jag önskade avsluta det ofrivilliga samtalet, då jag hade ett arbete att gå till. De sade då att ifall jag inte slutade med det jag gjorde så skulle jag riskera min rätt att vistas i landet. ”På vilka grunder då?” frågade jag, utan att få svar. ”Jobbar du?” frågade de. Eftersom jag var klädd i arbetskläder kunde jag inte tolka frågan som något annat än ett hot om att bli av med arbetet på grund av tankekriminalitet.

”Det ni sysslar med är rena trakasserier”, svarade jag. Detta nekade de till och sa att ifall jag önskade lämna Motståndsrörelsen så skulle de hjälpa mig. ”Se på dessa gråa hårstrån”, sa jag och pekade på mitt huvud. ”Tror ni att ni pratar med en 20-åring som bor hemma hos sin mamma?”

De hotade därefter med ytterligare trakasserier ifall jag inte ”slutade med det jag gjorde”. ”Gör ni det så ringer jag en advokat och anmäler er för trakasserier”, svarade jag. Detta uppmanade de mig att låta bli då de ville ”bespara mig en massa onödigt arbete”. Efter detta avslutades samtalet.

Har du haft besök av PST tidigare?

Nej, detta är första gången de besöker mig personligen.

Vad är Rede 1:s erfarenhet av PST? Är det vanligt med systemtrakasserier?

Flera av oss har upplevt liknande situationer. De har ett modus operandi som går ut på att hota och trakassera. Finns det barn med i bilden är det inte ovanligt att de försöker samarbete med Barnevernet (motsvarande socialtjänsten, reds. anm) för att försöka använda barnen som utpressningsmedel.

pst

PST hotade alltså helt öppet att fortsätta trakassera dig och eventuellt utvisa dig från landet ifall du inte avslutar ditt politiska engagemang. Detta trots att du inte gjort något olagligt. De sa inget om varför de ville att du skulle ”sluta”?

Nej, inte alls. Men när de går efter ett manus blir det komplicerat för dem när det kommer frågor som går utanför det.

Vad händer nu då? Ska du hoppa av, låta håret växa ut och bli en kringresande antirasistisk föreläsare på landets gymnasieskolor?

Haha, nej men jag kanske ska låta skägget växa ut eftersom vintern är på väg. Kringresande ja, men inte antirasist. Nästa punkt på schemat är Stockholm den 12 november till demonstrationen under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen!” Jag vill uppmana samtliga läsare att ta sig dit. Det kommer att bli en mäktig upplevelse och för de som aldrig har deltagit i en demonstration så lovar jag att det blir en positiv överraskning. Värmen och styrkan i våra led är oslagbar.

Det var härligt att höra! Då tackar vi för att du ville ställa upp på en intervju och avslutar med att uppmuntra dig att skaffa en diktafon, så att du kan dokumentera eventuella framtida trakasserier och vidarebefordra det till din advokat och till publicering på Frihetskamp.

Ingen dålig idé, tack för tipset!

Ursprungligen publicerad på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2016-10-14 23:10