Ca 40 poliser skadades då runt 700 nationella från bland annat NPD drabbade samman med en grupp på ca 3500 vänsterextremister i lördags kväll. Polisen utsattes för stenkastning, flaskor och fyrverkerier och svarade med vattenkanoner och pepparspray.

De 1 000 poliserna, som kommenderats till platsen, försökte hålla de båda grupperna i sär. 700 demonstranter omhändertogs.

Polisen har fått mycket kritik efter händelserna, framförallt för att de gick till hårt angrepp mot vänsterextremisterna. Det har höjts röster mot polisen för att de använt sig flitigt av batonger och pepparspray samt vattenkanoner. Anarkisterna önskade att polisen skulle gått mer varsamt fram.

Mirko Streiber, chef för polisens presstjänst, uttalar sig om de ca 500 ”fredliga motdemonstranter” vid Eilbeker som blev omringade av polis i 5 timmar. ”Det var inte några fredliga demonstranter. Där fanns personer med ett våldsamt förflutet. Deltagare försökte i ett tidigt skede stoppa mötet (NPD: s möte. red.anm) och de var mycket aggressiva. De kastade flaskor, smällare och gatsten. Fyra poliser skadades, de människor som var på plats har tagits i förvar.”


  • Publicerad:
    2012-06-04 23:08