APKOPPOR WHO:s internationella nödläge för smittspridning från i lördags följs nu upp av ett lokalt i en illa drabbad amerikansk storstad med 261 av delstaten Kaliforniens 800 registrerade fall.

Apkoppsutbrottet eskalerar i USA med närmare 5000 registrerade fall. Staden San Francisco med sina 261 fall – att jämföra med delstaten Kaliforniens 800 – utlyste på torsdagen ett så kallat hälsonödläge, som träder i kraft på måndag. Syftet med åtgärden uppges vara att uppnå minskad byråkrati i bekämpandet av epidemin.

Apkoppssmittan liknas i amerikanska medier vid 1980-talets utbrott av hiv, och debatten har främst kretsat kring den ”vaccinbrist” som uppges råda i en rad amerikanska storstäder. Även San Franciscos borgmästare London Breed valde på en pressträff om apkoppsutbrottet i staden att fokusera på detta tema.

— Vi är i ett desperat behov av vaccin, sade han.

Apkoppor sprids genom så kallad förlängd hudkontakt. Det är fram till nu huvudsakligen män som har haft sex med män som har smittats av sjukdomen.

I lördags utlyste WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus på en presskonferens i Genève ett internationellt nödläge med anledning av apkoppsepidemin. Det var då sjunde gången sedan 2009 som WHO tillämpade klassningen. Endast två andra sjukdomar, covid och polio, har tidigare tilldelats denna hälsoorganets högsta klassificering.