KARMA. Att sångaren Ronny Eriksson i bandet Euskefeurat sjunger om en negerpojke i en av sina nya låtar har väckt starka reaktioner bland politiskt korrekta radiolyssnare. Nu får han alltså en känga från PK-folket trots att han varit en ivrig hetsare mot nationalister.

RE

Bandet Euskefeurat är aktuella med den nya skivan ”Sånger från Hotaheiti” och deras låt ”Långt från kusinerna i stan” har gått varm på P4 Norrbotten. Några av radiokanalens lyssnare har dock reagerat på att sångaren Ronny Eriksson sjunger om en negerpojke i låten, ett ord som de menar kan väcka anstöt.

”I söndagsskolan stod det en negerpojke och bockade varje gång man la en slant”, sjunger Eriksson och syftar på sparbössorna som tidigare användes av bland andra Söndagsskolbarnens hednamission. Han försvarar dock sitt ordval och menar att det var så man sa under hans uppväxt i 50-talets Sverige.

— Det var ju så vi sa. Ska man beskriva det i en sångtext, går det inte att göra på annat sätt. Det hade blivit larvigt, menar Eriksson som inte ser något problem med ordvalet.

— Larvigt. Politiskt korrekt medelklassångest, menar han vidare.

Men ordet negerboll menar han att man inte ska använda eftersom det enligt honom inte längre heter så.

— I dag säger vi chokladboll, vilket är bra. Men låten beskriver något annat. Då hette det så, försvarar han sig.

Han tycker inte heller att ordet negerkung i Astrid Lindgrens Pippi Långstrump-böcker är något man ska spara på.

— Han är ju ”kung”, det räcker så. Där kan jag tycka att det är okej att ta bort ordet ”neger”, om nu någon blir upprörd.

Hetsar mot nationalister
Ronny Eriksson har tidigare tillsammans med bandet Euskefeurat hetsat mot nationella med låten ”Fram För Det Storsvenska”.

Han var även med och stödde det då nystartade nätverket ”Piteå mot rasism” när de höll en manifestation i centrala Piteå 2012. Manifestationen, som samlade ett femtiotal åhörare, uppgavs vara ett direkt ”Svar på att den nazistiska sekten Svenska motståndsrörelsen (SMR) har försökt sprida propaganda.”


Låten där Ronny Eriksson försöker göra satir av den nationella kampen.

Källa:
Ronny Eriksson sjunger om ”negerpojke”


  • Publicerad:
    2014-10-30 21:00