FINLAND. Sannfinländarnas partiledare Timo Soininen försvarar i ett uttalande Israels agerande i Palestina och kritiserar utrikesminister Erkki Tuomioja som inte håller med.

Sannfin

Timo Soini

I ett uttalande tar nationalkonservativa Sannfinländarnas partiledare Timo Soini Israel i försvar för dess omfattande terrorverksamhet i Palestina och fördömer den palestinska motståndsrörelsen Hamas. I tillägg går han till angrepp mot socialdemokraten tillika utrikesministern Erkki Tuomioja, som inte ställer sig på Israels sida. Enligt Soininen platsar han ”i samma beduintält” som president Tarja Halonen och europarlamentariker Liisa Jaakonsaari.

Flera medlemmar i utrikesutskottet är kritiska till uttalandet. Svenska folkpartiets Jörn Donner har i en insändare i tidningen Helsingin Sanomat menat att Soini ger intrycket av att han talar för hela utrikesutskottet när så långt ifrån är fallet.

Även vänsterförbundets Annika Lapintie har framfört kritik mot Soinis uttalande såväl som Israels ageranden. Hon uttrycker följande:

— Visserligen är han också Sannfinländarnas ordförande, men han borde tydligare berätta vem han är när han pratar. Sannfinländarna har sina åsikter – riksdagen, Finland och utrikesutskottet helt andra.

Socialdemokraten Ilkka Kantola menar att det inte är enkelt att definiera rätt och fel i frågor som likt denna delvis är religiöst betingade.

— För mig betyder den kristliga etiken att man ska stödja barn, kvinnor och de som är svagast, att man måste arbeta för fred och inte reagera med våld då det blir svåra politiska frågor. Men man måste vara kritisk till alla sidor. Man kan inte acceptera hur Hamas arbetar, säger Kantola.

Källa:
Soini kritiseras för uttalande om Israel


  • Publicerad:
    2014-08-05 21:45