FINLAND. Efter en längre tids gräl inom Sannfinländarna i Helsingfors uppger partiets lokala ungdomsorganisation att de fortfarande vill att en homoerotisk staty ska resas upp i Helsingfors. Ungdomsorganisationen anser att det har ett ”kulturellt värde”.

Under en tid har det varit ett gräl inom Sannfinländarna i Helsingfors mellan partiets lokala fullmäktigegrupp och ungdomsorganisationen. Grälet handlar om huruvida en homostaty ska resas i den finska huvudstaden eller ej. Fullmäktigegruppen skriver att statyförslaget inte är förenligt med partiets värderingar och att ungdomarna visar prov på ”total brist på omdöme”.

Vidare skriver man att majoriteten av fullmäktigegruppen inte kommer att stödja det dekadenta förslaget. En av dem som har skrivit på uttalandet är gruppens ordförande Seppo kanerva.

Statyn är tänkt att resas till den homosexuelle ”konstnären” Touko Laaksonens, även känd som Tom of Finland, ära vilket den lokala ungdomsorganisationen uppger att de ser väldigt positivt på då man anser att Laaksonens så kallade konst är värd att framhäva.

— Laaksonens världsberömda bildkonst och finländarnas förmåga att förhålla sig till den med glimten i ögat är saker som man vill komma ihåg Helsingfors och finländarna för, hävdar ungdomsorganisationens ordförande Jarmo Keto.

Sannfinländarna är ett nationalkonservativt och kulturnationalistiskt parti i Finland som är landets näst största politiska parti. Partiet står ideologiskt sett nära socialkonservativa Sverigedemokraterna.

Källa:
Gaykonstgrälet i Sannfinländarna fortsätter


  • Publicerad:
    2015-04-27 13:45