INRIKES. Antalet våldsbejakande islamister i Sverige har ökat explosionsartat under de senaste åren. Enligt Säpo-chefen Anders Thornberg befinner sig numera tusentals islamistiska extremister i landet.

En Säpo-rapport visar att det år 2010 fanns runt 200 radikala islamister i Sverige, idag är de tusentals enligt Säpo-chefen Anders Thornberg. Han säger:

— Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu.

Vidare säger Thornberg att siffror håller på och sammanställas och att situationen är mycket allvarlig.

— Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger han.

Det handlar om allt från personer som sympatiserar med terrorism till de som arbetar med att rekrytera terrorister och som samlar in pengar. Enligt Säpo är de flesta av de våldsbejakande islamisterna bosatta i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro men enligt Thornberg är det bara är ett fåtal av dessa som har både avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

Orsaken till den dramatiska ska bland annat bero på propaganda från Islamiska Staten (IS) samt konflikterna i Syrien och Irak som enligt Säkerhetspolisen ska ha samlat de islamistiska grupperna på ett sätt som aldrig förr.

— Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Thornberg.

Enligt Thornberg måste Säpo nu arbeta snabbare och dygnet runt och aldrig någonsin ”chansa” då terrordåd nuförtiden inte längre kräver en lång planering utan att det kan handla om någon beväpnar sig med knivar och hugger ner människor på stan eller någon som stjäl en lastbil och kör över folk. Ett exempel på sådant terrordåd är händelsen på Drottninggatan i Stockholm den 7 april där fem personer mördades och ett flertal personer skadades.

— Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger han.

Terrorhotnivån ligger dock kvar på nivå tre på en femgradig skala som det gjort sedan 2010.

Källor:
Skräcksiffran: Tusentals radikala islamister i Sverige
Säpo: Huge increase in violent Islamist extremists in Sweden


  • Publicerad:
    2017-06-16 17:24