INRIKES. Den svenska säkerhetspolisen kontaktade FBI för att få ut information som enbart får användas för terrorbekämpning. Med detta som underlag åtalas nu en 15-åring för ”hets mot folkgrupp”.

En 15-åring, som uppges vara bosnier, åtalas nu för ”hets mot folkgrupp” efter att ha uttryckt sig negativt om judar och även vitryssar. Detta ska ha skett i inlägg på sociala medier som Gab, Instagram och Telegram.

Den bosniske pojken kunde kopplas till dessa konton genom information som amerikanska FBI lämnat ut till den svenska Säkerhetspolisen, information som enbart får lämnas ut i syfte att bekämpa terrorism.

I förundersökningsprotokollet står följande:

2020-05-28 var undertecknad i kontakt med vår sambandsman på den amerikanska tjänsten, FBI, Mike. Han lät meddela muntligen att den svenska åklagaren får i förundersökning mot (pojkens namn) använda sig av den information som FBI har tillhandahållit i detta ärende fram till dagens datum.

Twitteranvändaren Viktor Lind, som publicerat stämningsansökan, menar att Säpo måste ha ljugit för att få FBI att överlämna informationen.


15-åringen har erkänt att han skrivit inläggen men säger att han inte menat något särskilt med dem. Han åtalas nu vid Linköpings tingsrätt av Riksenheten för säkerhetsmål.


  • Publicerad:
    2020-06-30 21:25