INRIKES. ”Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro”, så skriver Säpo i ett pressmeddelande idag efter att de gripit flera personer som bland annat är misstänkta för att ha rekryterat till IS.

Idag gjorde Säpo ett tillslag i Örebro som resulterade i gripandet av 45-åriga Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed som är skäligen misstänkt för rekrytering till IS. Exponerat skriver att även hans 21-årige son, Abdullah Alkanaan, är gripen.

I ett inlägg på Facebook har dottern till 45-åringen beklagat sig över att Säpo inte skulle ha visat hänsyn till att hennes mamma bär slöja. Dessutom menar hon att 45-åringen aldrig skulle kunna begå brott, hon skriver att de är muslimer som utövar sin religion och lever ett simpelt liv.

Säpo skriver själva följande om tillslaget:

Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt. Rekryteringen har främst skett i organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler.

För att inte anklagas för att sprida islamofobi slänger Säpo även in denna brasklapp:

Vi vill poängtera att det inte är religiösa församlingar som pekas ut. Det är en enskild individs brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen.

Örebro ligger i alla fall på fjärde plats av de städer där flest personer anslutit sig till terroristgruppen IS. I toppen ligger Malmö, Göteborg och Stockholm.

Ett gripande ska under dagen också ha skett i Stockholmstrakten, den gripne mannen där är misstänkt för ”utbildning avseende terrorism”. Men enligt Säpo har dessa två tillslag ingen koppling till varandra.

Nu uppmanar Säpo allmänheten att direkt ta kontakta med dom om någon misstänker eller vet att de sker rekrytering eller annan terrorverksamhet.

Källor:
Tillslag i Örebro – misstänkt terrorrekrytering
Två gripna av Säpo


  • Publicerad:
    2015-06-01 18:10