INRIKES. Säpo går nu ut med att de avvärjt två terrordåd sedan 2010. Anledningen till att ingen tidigare känt till detta är för att de inte ”ville oroa” allmänheten.

Taimour Abdulwahab satte Sverige på kartan över möjliga mål för terrorister efter det att han lyckats slinka under Säpos radar. Säpo menar att han kunde göra det eftersom han under en tid hade bott i England innan han återvände till Sverige.

Säpo meddelar nu att man sedan självmordsbombningen 2010 har lyckats stoppa två tänkta terrordåd. De berättar att planeringen kring terrordåden var långt framskriden, men vill inte avslöja om det rörde sig om ytterligare självmordsbombningar eller någon annan form av terrordåd. De två attentaten har planerats av våldsbejakande islamister. Anledningen till att något meddelande om de två planerade terrordåden inte nådde ut till Sveriges befolkning beror på att Säpo, enligt dem själva, inte ville oroa någon i onödan.

Säpo anser att det största hotet mot Sverige just nu kommer från våldsbejakande islamister. Det som orsakar mest oro är de utlandsfödda svenska medborgare som för en tid åker ner till Syrien eller andra krigsdrabbade områden för att kriga på jihadisternas sida. När de återvänder till Sverige är de ofta allvarligt traumatiserade och benägna till att utföra terrordåd här. Avvärjningen av de två attentaten kunde äga rum efter ett digert spaningsarbete.

För att kunna få fram information och kunna förhindra framtida terrordåd har Säpo använt sig av frivilliga samtal för återvändare. I vissa fall har det även förekommit signalspaning och andra tvångsmedel. De berättar vidare att de noggrant följer utlandsfödda medborgare från det att de återvänt till Sverige. Dock är det långt ifrån alla man kommer åt, och därför förlitar sig Säpo mycket på tips från vänner och familj till de som rest till krigsdrabbade områden för att strida.

Hotet som de så kallade ”resande islamisterna” utgör anses vara så stort att säkerhetstjänster från flera olika Europeiska länder har börjat samarbeta. Ett visst fokus ligger även på terrororganisationen IS. Anders Kassman, operativ chef på Säpo, säger att Sverige aldrig har haft en bättre beredskap. Men Kassman erkänner även att Säpo nästan dagligen ställer sig frågan om ifall de verkligen har så stor koll som de tror att de har.

Aftonbladets reporter var under sitt möte med Säpo även tvungen att fråga om ifall Säpo hade bra koll på extremister och nazister som åkte till Ukraina för att slåss.

— Vi följer de autonoma, Vit makt-rörelser och liknande. Men vi bedömer att de i dag inte är ett lika stort hot. De har inte både förmågan och viljan att genomföra attentat. Läget kan vara annorlunda om några år. Vi glömmer inte bort dem, säger Daniel Larsson, chef för NCT, Nationellt centrum för terrorbedömning.

Källa
AFTONBLADET AVSLÖJAR: Två terrorattentat i Sverige avvärjda

Relaterade artiklar:
Självmordsbombaren och SÄPO
Motståndsrörelsen bakom mångkulturell terror?


  • Publicerad:
    2014-09-03 23:10