INRIKES. Män som ofrivilligt lever i celibat får allt mer uppmärksamhet av Säkerhetspolisen. Detta avslöjade Säpo-bossen Klas Friberg och den så kallade chefsanalytikern Ahn-Za Hagström under ett seminarium om ”våldsbejakande extremism” i Göteborg.

Ensamma män kräver allt mer uppmärksamhet av Säkerhetspolisen. Detta om man får tro Säpo-bossen Klas Friberg som tillsammans med spionorganisationens så kallade chefsanalytiker Ahn-Za Hagström diskuterade frågan under ett seminarium om ”våldsbejakande extremism”.

Under seminariet målades män som ofrivilligt lever i celibat, så kallade incels, upp som ett växande hot mot riket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

— Det som är nytt och som vi pratar mer om är den så kallade incel-rörelsen, det handlar om mäns rätt till sex och kvinnans makt att kunna välja, förklarade Ahn-Za Hagström under seminariet.

Enligt Säpo möts dessa män i olika forum och chattrum där de delar med sig till varandra om sitt hat mot kvinnor och samhället, eftersom samhället uppmanar till ”jämställdhet och kvinnors rätt att välja”. Säpo vet inte hur många anhängare det finns till incels-rörelsen i Sverige, men menar bestämt att det är ett växande problem.

— Att det finns personer som följer den här rörelsen och delar dess ideologi är solklart, säger Klas Friberg.

Enligt Ekot kan flera terrordåd i USA och Kanada kopplas till så kallade incels, där målet varit att attackera kvinnor för att straffa dem.

— Vi har sett ett antal tragiska exempel ute i världen där individer utifrån den här rörelsens ideologi har begått grova våldsbrott, och den är sannolikt växande. Därför är den besvärande för oss i Sverige, och i hela västvärlden, menar Klas Friberg.

Hur Säpo ska bekämpa män som ofrivilligt lever i celibat återstår dock att se.

Källa:
Mäns hat mot kvinnor – ett växande terrorhot


  • Publicerad:
    2020-01-04 19:00