AL-QAIDA. Under julhelgen 2012 dödades flertalet av Al-Qaidas ledare av en amerikansk drönarattack i Jemen. Al-Qaida avrättade efter detta en av sina medlemmar i Jemen för misstänkt förräderi. Nu har uppgifter framkommit om att den avrättade mannen ska ha kontaktats av SÄPO i Sverige och därefter blivit spion åt CIA.

Under 2013 släppte Al-Qaida en video där de avrättar en man vid namn Amed som under flera år bott i Sverige. I videon uppger Amed att han ska ha blivit kontaktad av en okänd person i Sverige som sagt till honom att han måste börja arbeta åt den amerikanska underrättelsetjänsten.

Efter detta ska Amen ha fått gå en kort utbildning där han utbildades av en officer inom den svenska underrättelsetjänsten. Därefter skickades han på ett uppdrag i Jemen som gick ut på att fästa sändare på Al-Qaida-ledares bilar för att göra dem till ett lätt mål för drönare.

Om dessa uppgifter stämmer visar de på att samarbetet mellan CIA och svensk underrättelsetjänst är betydligt större än vad man tidigare trott. Det har aldrig tidigare kunnat bekräftas att Sverige rekryterar och utbildar spioner åt CIA.

Källa:
Tvåbarnspappa i Sverige – dödad av terrornätverk


  • Publicerad:
    2015-03-07 22:40