Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Säpo varnar för “högerextremt” våld: “Personer kan radikaliseras”

Av Redaktionen, 2019-08-22
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Den så kallade vit makt-miljön är snart inte längre bara ”liten och organiserad”, vilket ökar risken för våldsdåd från radikaliserade individer. Detta varnar nu Säpo-bossen Klas Friberg för.

Säpobossen Klas Friberg på Almedalsveckan. Foto: Nordfront.

Säpobossen Klas Friberg varnar för att den så kallade högerextremismen håller på att sprida sig långt utanför det Säpo kallar för ”vit makt-miljön”, och att detta kan leda till större risk för våldsdåd.

— Vi har en strömning där vi ser att idéer och propaganda runt omkring den högerextrema våldsbejakande ideologin ökar. Vi befarar att fler individer tar till sig dem och det kan då vara personer som i dag inte är organiserade i den våldsbejakande vit makt-miljön, säger Friberg till TT.

Men det är inte de så kallade vit makt-organisationerna som utgör ett attentatshot, utan personer med ”kopplingar” till dessa.

— Vi har tyvärr sett ett antal dåd ute i världen, jag syftar i första hand på de tragiska och avskyvärda brotten som har skett i Christchurch, El Paso och även det grova brott som skett i Norge, som vi i dag inte vet så mycket om men som vi befarar hade kunnat bli mycket värre än det blev, fortsätter Friberg.

— Här ser vi exempel på personer som inte ingår i någon vit makt-miljö men som har tagit till sig den här typen av radikalnationalistiska idéer.

Friberg menar att ”högerextremism” nu riskerar att gå från ”något extremt till något normalt”, vilket gynnas av ”en hätsk retorik och ökad polarisering”. Säpobossen anser att detta måste ”bemötas i tid av hela samhället”.

Tidigare har Klas Friberg hävdat att så kallade högerextremister ”dagligen begår brott” för att ”påverka samhället på ett icke-demokratiskt sätt”.

Källa:
Säpo varnar för mer högerextremt våld


  • Publicerad:
    2019-08-22 12:00