SVERIGE Var ”källkritisk” och ”ta avstånd” från demonstrationer som Säkerhetspolisen inte gillar.

2017 gick polisen i Göteborg ut och varnade för att ansluta sig till Nordiska motståndsrörelsens demonstration där man i stort sett hotade med att vanliga medborgare skulle kunna lagföras om de gjorde det. Nu går även Säkerhetspolisen ut med en varning om inte att ansluta sig till vaccinkritiska demonstrationer eftersom ”den högerextrema våldsbejakande miljön” tillsammans med Ryssland kan komma att utnyttja dem.

Det är Susanna Trehörning, biträdande chef för författningsskydd och kontraterrorism på Säpo, som uttalar sig till TT om den ”desinformation” som enligt dem ökar på nätet samt faran med att demonstrera mot vaccinpass.

– Det finns en risk att man luras att dela propaganda som man inte alls hade för avsikt. Inlägget kan handla om att stötta den hårt arbetande vårdpersonalen, men i kommentarsfälten döljer sig något annat, eller så står avsändaren för något helt annat, säger Trehörning och menar att det kan vara Ryssland som står bakom inläggen på sociala medier.

– Främmande makt använder gärna proxys, alltså någon annan som skickar ut budskapen, vilket gör det svårare att spåra den riktiga avsändaren.

Vad gäller demonstrationer tycks TT och Säkerhetspolisen oroa sig för den vaccinkritiska demonstrationen i Stockholm nu på lördag som anordnas av Frihetsrörelsen och som över 17 000 personer sagt att kommer delta på. TT hänvisar till den antivita stiftelsen Expo som förfasat sig över att medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen synts till i samband med andra vaccinkritiska demonstrationer.

– Vi har sett att den högerextrema våldsbejakande miljön har närvarat vid de här demonstrationerna och det är något som vi följer, hotar Trehörning.

Trehörning uppmanar sedan människor att inte ta del av den grundläggande fri- och rättigheten att delta på demonstrationer om det visar sig att breda uppslutningar även innehåller människor som Säkerhetspolisen inte tycker om. Om detta skulle visa sig vara fallet måste man ”ta ansvar” och ”ta avstånd” enligt myndigheten.