UTRIKES. Efter våldsamma protester vid Saudiarabiens ambassad i Teheran i lördags kallas nu alla saudiska diplomater i Iran hem, samtidigt som iranska diplomater i Saudiarabien uppmanas att lämna landet.

Allt började med att Saudiarabien under lördagen avrättade den shiamuslimske äldremannen Sheikh Nimr al-Nimr vilket ledde till vilda protester utanför den saudiska ambassaden i det shiamuslimska Iran.

Demonstranterna tog sig så småningom in på ambassadsområdet och lyckades tända eld på byggnaden innan polis lyckades skingra folkmassorna. Samtidigt fördömdes avrättningen och det sunnimuslimska saudiska kungahuset skarpt av Irans ayatollah Ali Khamenei.

— Den orättvisa blodsutgjutelsen av denna förtryckta martyr kommer utan tvekan att få effekter och gudomlig hämnd väntar saudiarabiska politiker, säger han.

Detta fick i sin tur den saudiska regimen att anklaga Iran för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa stormningen av ambassaden och man kallade således hem sina diplomater från Iran och och bad iranska diplomater att lämna Saudiarabien. Vidare har även den saudiledda koalition som lett bombningar mot iranstödda rebeller i Jemen nu förklarat att vapenvilan i landet är över.

Samtidigt som man avrättade al-Nimr avrättades även 46 andra personer i Saudiarabien under lördagen. Alla har enligt den saudiska domstolen gjort sig skyldiga till “terrorism”.

Saudiarabien, som styrs av ett sunnimuslimskt kungahus, har länge velat hävda sin plats som ledare i den muslimska världen och som det land som tolkar sharia, den islamiska lagen, rätt. Dock har deras nära relation med USA och Israel gjort att deras relation med den övriga muslimska världen, och i synnerhet det shiamuslimska Iran, stundtals varit kylig.

Källor:
Iran hotar med ”gudomlig hämnd”
Saudiarabien bryter förbindelser med Iran
47 människor avrättade i Saudiarabien


  • Publicerad:
    2016-01-04 12:30