SCHWEIZ. Schweiz kan komma att förbjuda privatägda banker från att skapa pengar i framtiden. Det schweiziska parlamentet har beslutat att låta medborgarna bestämma om förslaget ska bli verklighet eller inte.

Om det radikala förslaget skulle bli verklighet så skulle det innebära att privata banker inte kommer att tillåtas skapa pengar i fortsättningen, rätten att skapa pengar kommer istället att ges till den schweiziska centralbanken. Organisationen bakom förslaget skriver på sin hemsida att:

Bankerna kommer inte längre att kunna skapa sina egna pengar. De kommer endast kunna låna ut pengar som de har från sparare eller andra banker, eller till och med om det behövs, pengar som den schweiziska centralbanken har gett dem.

Bakom förslaget ligger organisationen ”Vollgeld-Initiative” som vill sätta stopp för bankernas finansiella spekulationer en gång för alla. Man hoppas på att kunna undvika fler finansbubblor i framtiden. I samma uttalande på sin hemsida förklarar organisationen att:

De flesta människorna tror att pengarna som de har på sina bankkonton är riktiga pengar. Detta är fel! Pengar på ett bankkonto är ett löfte banken ger för att låna ut pengar, men det är i sig inte ett lagligt betalningsmedel.

Än så länge har det schweiziska parlamentet inte beslutat exakt när folkomröstningen kommer att hållas. Men parlamentet lovar dock att det kommer att hållas en folkomröstning i frågan.

Källa:
Switzerland to hold referendum on banning private banks from creating money


  • Publicerad:
    2015-12-28 20:35