YTTRANDEFRIHET I ett utlåtande från det schweiziska förbundsrådet fastslår man att hakkorset inte kan förbjudas i Schweiz. Enligt rådet är det en oförsvarlig inskränkning av yttrandefriheten.

De sju ledamöterna i förbundsrådet i Schweiz, som motsvarar både regering och statsöverhuvud, har tagit ställning till inte mindre än tre motioner om att kriminalisera hakkorset, eller svastikan som symbolen också kallas.

Trots att symbolen redan är förbjuden i ett stort antal länder vill inte förbundsrådet gå samma väg, skriver man i beslutet.

Förbundsrådet skriver vidare att även om symbolen är både ”chockerande” och ”väldigt uppskakande” så kan symboler som visas offentligt ”endast indirekt påverka den mänskliga värdigheten och den allmänna ordningen”.

Man hänvisar också till en dom från landets högsta domstol som fastslår att även åsikter som anses ”stötande” för allmänheten måste få ha en plats i samhället.

Enligt förbundsrådet är ”förebyggande arbete” gentemot politiska dissidenter bättre än kriminalisering.

Judar upprörs över beskedet

Kanske föga förvånande har beskedet lett till skarp kritik från landets judiska lobbygrupper. Schweiziska federationen av israeliska gemenskaper (SIG), som säger sig representera landets 20 000 judar, kallar i ett uttalande beslutet för ”obegripligt”.

”Människor som gör Hitlerhälsning offentligt eller använder en svastika representerar redan en väletablerad antisemitisk ideologi […] Att tro att dessa kan stävjas med preventiva program är en massiv missbedömning”, skriver SIG i uttalandet.

Samtidigt som Schweiz judar kämpar med att ”begripa” yttrandefriheten fängslas dock människor varje år för sina åsikter i flera europeiska länder, däribland grannländer till Schweiz såsom Österrike, Tyskland och Frankrike.