INRIKES. Skaraborgs flygflottilj lät ”komikern” Henrik Schyffert ta en nöjestur med ett Jas 39 Gripen i somras. Nu har händelsen JO-anmälts av en privatperson. 

”Komikern” Henrik Schyffert uttalar sig i samhällsfrågor (skärmdump).

Den folkfientliga komikern Henrik Schyffert fick förverkliga sin stora barndomsdröm förra sommaren när han tilläts flyga en nöjestur i ett stridsflygplan. Efteråt postade Schyffert ett filmklipp från upplevelsen på Instagram och skrev bland annat:

Min farsa var fältflygare … Det var ju såklart alltid min dröm att själv få bli stridspilot men på grund av anledning [sic] (oteknisk, färgblind och dum i huvudet) så blev det aldrig så. Men drömmen om att en dag få känna på hur det verkligen KÄNNS dog aldrig. Och i somras blev det äntligen av!

I somras blev drömmen verklighet när flygflottiljen F 7 i Såtenäs erbjöd Schyffert att få åka en flygtur i ett Jas 39 Gripen. Efteråt skrev också Schyffert om den hisnande upplevelsen i Försvarsmaktens personaltidning Forum.

Nu har en privatperson anmält Försvarsmakten och Skaraborgs flygflottilj för tilltaget. Anmälaren skriver bland annat:

Tanken är inte att Flottiljen ska vara ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert … Enligt uppgift kostar en flygtimme med JAS 39 Gripen ca en miljon kr. Och då har vi inte ens vågat fundera över miljöaspekten. Det måste med vida marginaler ligga utanför förbandschefens och flygförarens behörighet och befogenhet att upplåta flygtid till kompisar, även om de råkar vara komiker med familjer.

Karin Lorentzon, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, säger att de ännu inte har tagit del av JO-anmälan. Försvaret har fram till den 24 juni på sig att yttra sig i ärendet.

Källa:
Försvaret JO-anmäls – efter Schyfferts flygtur


  • Publicerad:
    2019-04-18 12:25