INRIKES Sverigedemokraterna stöder den nya lagstiftningen, som förväntas klubbas igenom nästa vecka och gör det olagligt att ”röja hemliga uppgifter om Sveriges internationella samarbeten”.

Efter sex år av utredande, beredande och beslutande träder ett antal regleringar av pressfriheten snart i kraft. Lagarna gör det tillsammans olagligt att ”obehörigen röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation.” Såväl yttrandefrihetsgrundlagen som tryckfrihetsförordningen utsätts i och med lagändringarna för betydande inskränkningar, vilka i praktiken gör visst journalistiskt arbete olagligt.

När Sverige Radio (SR) 2012 gjorde ett reportage om Sveriges helt mörklagda planer på att uppföra vapenfabriker i Saudiarabien, så åberopade man hemliga källor som SR:s Ekoredaktionen fått nys om. Detta förfarande hade inom den nya lagstiftningens ramar varit kriminellt.

Bland ”remissinstanser” som på utredningsstadiet tagit avstånd till lagändringarna märks Publicistklubben, Svenska journalistförbundet, Sveriges television, Sveriges radio, TV4 och Bonnier news. Även förra justitiekanslern (JK) Anna Skarhed uttryckte stark kritik mot dem, medan den av den nya regeringen tillsatta JK:n Mari Heidenborg inte har haft något att invända mot dem. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för Publicistklubbens talan, när han ger rapportering av ”övergrepp eller missgrepp som sker under en internationell insats” som exempel på journalistik som kan mycket väl kan komma att lagföras under den nya lagstiftningen. Då detta handlar om grundlagsändringar, så måste omröstning äga rum vid två tillfällen – med riksdagsval mellan. Medan den första ägde rum i april, är den andra schemalagd till den 16 november.

SD för - L och V emot

Sverigedemokraterna är ett av de sex riksdagspartier som ger grönt ljus för den nya presslagstiftningen. Matheus Enholm, en av partiets ledamöter i Konstitutionsutskottet, vill inte uttala sig i frågan.

— Normalt diskuterar vi inte ett ärende som är under beredning i utskottet förrän det är justerat, säger han till Samnytt.

Liberalerna och Vänsterpartiet säger däremot nej till de aktuella lagändringarna. L skriver i sin reservation:

… Det är uppenbart att regleringen på detta område får tydliga konsekvenser för tryck-, yttrande- och informationsfriheten och därmed för enskilda medborgares möjligheter att – med formuleringen i tryckfrihetsförordningens portalparagraf – uttrycka tankar och lämna uppgifter och därmed bidra till en fri och allsidig upplysning, liksom för journalisters möjligheter att bedriva en effektiv och oberoende rapportering.