SVERIGEDEMOKRATERNA För att på sikt accepteras som ett regeringsparti har SD inlett en kampanj för att stärka sitt ”internationella rykte”. Partiets internationella sekreterare Mattias Karlsson säger att SD ”gjort misstag och haft problem med vår historia”

I en artikel på Aftonbladet kan man läsa hur Sverigedemokraterna försöker förändra bilden av partiet internationellt i syfte att accepteras som regeringsparti av statsminister Ulf Kristersson (M).

SD har redan övergett sitt motstånd mot EU och även omfamnat militant globalism och Nato-medlemskap, men har fortfarande inte det ”förtroende” i utrikespolitiska frågor som krävs av ett regeringsparti, menar tidningen.

SD:s charmoffensiv gentemot globalismen bekräftas också av Mattias Karlsson, som numera är partiets så kallade internationella sekreterare.

— Vi har nyligen tillsatt ett internt internationellt råd där vi samordnar allt internationellt arbete. Det leds av Aron Emilsson [ordförande i riksdagens utrikesutskott. reds. anm.] och det förs diskussioner om det kanske kan behövas knytas tjänstemannastöd till det organet för att understödja arbetet, säger han.

Enligt Mattias Karlsson har SD tidigare gjort många fel, något man nu hoppas kunna rätta till.

— Vi vill inte skönmåla. Precis som vi gjort i Sverige så sticker vi inte under stol internationellt med att vi har gjort misstag och haft problem med vår historia, men vi vill att människor i omvärlden ska ha en så korrekt och nyanserad bild som möjligt av den resa vi har gjort som parti från bildandet fram till i dag.

Karlsson tar bland annat upp att ett antal SD-riksdagsledamöter nyligen besökte Taiwan och att Richard Jomshof tillsammans med EU-parlamentarikern Charlie Weimers nyligen besökte Israel för att övertyga judarna om att partiet helt omfamnat sionism och judisk makt.

— Israel är den enda sanna demokratin i regionen, och det gillar vi. Vi är pro-Israel, vi vill samarbeta och vi vill vara vänner med Israel, sa Jomshof till Jerusalem Post under besöket, som var så kontroversiellt att ingen av israelerna man träffade ville framträda i media.

Anledningen till att man genomför charmoffensiven är tydlig: Det handlar om makt och inflytande.

— Det är ingen hemlighet att vårt mål på sikt är att bli ett regeringsparti. Då spelar det internationella anseendet en roll, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.