Veckans fråga: Vilken av dessa regeringsperioder har varit värst för Sverige?
2024-09-09 23:05
INRIKES. Under en riksdagsdebatt om brottslighet och svenskfientlighet tog Tobias Andersson (SD) upp mordet på Tommie Lindh. Andersson kritiserade regeringens stöd för BLM och räknade upp flera svenskar som mördats av icke-vita och konstaterade att de, liksom George Floyd, inte kan andas.
Tobias Andersson (SD) debatterar justitieminister Morgan Johansson (S).
Det var under en riksdagsdebatt med migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) om förnedringsrån och svenskfientlighet som riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) kritiserade regeringens stöd till ”den vänsterextrema och våldsbejakande grupperingen BLM”. Enligt Andersson är Black Lives Matter-rörelsens besatthet av hudfärg märklig, samtidigt som han kritiserade inrikesminister Mikael Damberg (S) som på Twitter uttryckt sitt stöd för poliskvinnan Lisa Simonsson som föll på knä inför BLM-demonstranter i Stockholm.
Men Tobias Andersson påpekade också att det hat mot vita som uttrycks i BLM-demonstrationerna kan komma att leda till ett ökat svenskfientligt våld. Som exempel på dödsfall som är betydligt mer relevanta i Sverige än den så kallade afroamerikanen George Floyd tog han bland annat upp mordet på Tommie Lindh .
— Jag vet att George Floyd inte kan andas, och det är fruktansvärt, konstaterade Andersson, och fortsatte:
— Samtidigt vill jag, fru talman, konstatera att det finns fler som inte kan andas. Fler vars öden torde vara mer relevanta i en svensk kontext. Tommie Lindh kan inte andas, Wilma Andersson kan inte andas, Ebba Åkerlund kan inte andas. Carola och Emil Herlin kan inte andas, Elin Krantz kan inte andas.
LÄS ÄVEN: George Floyd och Tommie Lindh avslöjar maktelitens rasistiska människosyn
Vidare konstaterade Andersson att dessa bara är ”ett axplock” av människor som inte kan andas, men som ”kanske hade kunnat göra det om det förts en annan politik”.
— Därutöver tillkommer alla de som överfallits, misshandlats och våldtagits av personer som inte borde ha varit i Sverige från första början, fortsatte han.
På fråga om Morgan Johansson, av respekt för offren, åtminstone kan konstatera att svenskfientlighet finns svarade justitieministern inte. Istället valde Johansson att attackera Sverigedemokraterna med rasistanklagelser och för att själva vara kriminella.
Justitieministern fortsatte med att påstå att hatet mot icke-svenskar är betydligt värre eftersom 97 procent av alla anmälningar för hets mot folkgrupp enligt Johansson är ”brott” riktade mot minoriteter, snarare än svenskar.
— Då är SD väldigt upprörda över de tre procenten men bryr sig inte om de 97 procenten, menade Johansson.
Varför någon skulle anmäla svenskfientlighet som hets mot folkgrupp när åsiktsbrottet inte är applicerbart på dem som hetsar mot svenskar enligt det svenska rättsväsendets svenskfientliga praxis förklarade dock inte justitieministern.
Andersson gav sig dock inte utan gav Morgan Johansson ytterligare en chans att ta avstånd från svenskfientlighet, varpå justitieministern sade:
— Om man begår ett brott där motivet är invandrarfientlighet ska straffrätten se mycket strängt på det. Om motivet är svenskfientlighet ska straffrätten också se mycket strängt på det.
Om justitieministerns ord verkligen kommer att ha nån åverkan på svensk rättspraxis vad gäller svenskfientliga brott återstår dock att se.