SVERIGE. En ny opinionsundersökning visar att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i opinionen och nästan har gått om Socialdemokraterna.

SD2

Det är Nyheter Idag som beställt en opinionsmätning av Sentio. Tidningen skriver följande:

Nu kan Nyheter Idag/Sentio presentera siffrorna som skakar Sverige. Om det vore val idag skulle Moderaterna bli Sveriges tredje största parti med 20,8 procent, omsprungna av Sverigedemokraterna som når ett nytt rekord i opinionen med hisnande 23,3 procent. Samtidigt skiljer det bara 0,8 procentenheter till regeringspartiet Socialdemokraterna som i samma mätning får 24,1 procent.

Mätningen utfördes av en webbpanel bestående av 1 039 testpersoner mellan den 16 och 22 juli. Sentio som genomförde undersökningen är det opinionsinstitut som de senaste två valen varit bäst på att förutspå Sverigedemokraternas valresultat.

Om undersökningens resultat stått sig i ett val hade Kristdemokraterna åkt ur då de bara fick 3,1 procent i mätningen. Även Folkpartiet lever farligt med 4,4 procent enligt Sentio.

— Vår ambition ligger fast. Vi ska bli Sveriges största parti, säger Mattias Karlsson till Nyheter Idag.

Under politikerveckan i Almedalen sa även SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är SD:s ambition att bli Sveriges största parti.

Motståndsrörelsens ledare Klas Lund har i ett föredrag som hållits på flera orter runtom i Sverige förutspått att SD sannolikt skulle bli Sveriges näst största parti till nästa val och senare det största partiet. Detta ser nu ut att vara på god väg att ske och inviter till SD och populistiska utspel om invandringen är nog att vänta från de borgerliga partierna som alltmer trycks tillbaka av SD i opinionen.

Förra månaden avslöjades också att trots att Jimmy Åkesson varit sjukskriven och frånvarande från politiken en period så är han numera den politiker som män i Sverige har störst förtroende för. Hela 44 procent av män har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. 30 procent är motsvarande siffra för både män och kvinnor. Hade undersökningen endast gällt etniskt svenska män hade resultatet antagligen varit ännu högre.

Opinionsundersökningen

Det nya resultatet till vänster, föregående månads resultat i samma undersökning till höger:

Vänsterpartiet 6,4 (6,9)
Socialdemokraterna 24,1 (23,9)
Miljöpartiet 6,4 (6,8)
Sverigedemokraterna 23,3 (22,1)
Centerpartiet 6,7 (6,3)
Folkpartiet 4,4 (3,7)
Moderaterna 20,8 (23,8)
Kristdemokraterna 3,1 (2,1)

Källa:
Chockmätningen som skakar Sverige: SD för första gången större än Moderaterna


  • Publicerad:
    2015-07-23 23:55