POLITIK. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet stängs ute när regeringen och allianspartierna träffas för att diskutera antiterroråtgärder.

Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.

Under söndagen bjöd statsminister Stefan Löfven in samtliga partier utom Sverigedemokraterna att delta i samtal kring terrorismbekämpning som kommer att hållas efter påskhelgen.

Nu har även Vänsterpartiet nekats att deltaga i samtalen med motiveringen att partiet hoppade av förhandlingarna som hölls för två år sedan då man var oense bland annat i frågan om ökad övervakning.

–Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort, säger inrikesministern Anders Ygeman.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt delar inte Ygemans syn på saken utan anser att hans parti kan vara med i förhandlingarna även att man varit oense i vissa frågor.

Skälet till att stänga ute SD från samtalen är enligt inrikesministern att partiet har haft en helt annan syn på hur terrorismbekämpning ska gå till.

— Sverigedemokraterna har haft en sån hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, säger Ygeman.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson håller regeringen ytterst ansvarig för det inträffade och nämner bland annat att sedan polisens REVA-kontroller försvårades efter politiska beslut har antalet inre utlänningskontroller mer än halverats. Åkesson påminner även om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på att försvåra inre utlänningskontroller.

— Behovet av en politiskt bred uppslutning är ett skäl till att faktiskt bjuda in oss. Ett annat skäl är att vi har ett annat perspektiv i de här frågorna. Det som du nu hör från regeringshåll är förslag som vi har drivit i riksdagen i många år, men då har de andra partierna varit direkt avvisande. Kanske har vi något att tillföra i debatten trots allt, det borde de ha insett nu, säger Åkesson.

Källa:
De portas från terrorsamtalen


  • Publicerad:
    2017-04-12 13:45