INRIKES. Sverigedemokraterna har polisanmält Norrköpings Stadsmuseum för grovt förtal på grund av utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” som innehöll en bild av partiets styrelse i kommunen 2018.

Det fortsätter att storma kring Norrköpings Stadsmuseums utställning ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”. På förintelsens minnesdag den 27 januari, dagen efter att utställningen haft premiär, hade någon skämtsamt placerat en resväska med tvålar och glasögon vid museets entré. 

Den händelsen fick ett eskalerat symbolvärde och uppmärksammades såväl av lokaltidningar, på sociala medier som på SVT:s lokalnyheter. Norrköpings Tidningars chefredaktör Mats Willner ägnade lördagens ledare i tidningen åt väskan, och skrev bland annat:

Jag kan inte sluta tänka på en resväska. Det går inte. Det var ju mer än en resväska … Det finns liksom ingen tvekan om budskapet till Stadsmuseet och Norrköping … I måndags kväll, mindre än tolv timmar efter upptäckten utanför museet, samlades ett par hundra människor vid Synagogan … och tågade, med facklor i sina händer, mot den judiska begravningsplatsen.

Incidenten med resväskan har polisanmälts av kommunen.

På onsdagen fortsatte dramat. Då polisanmälde Sverigedemokraterna Stadsmuseet för att det i utställningen förekommit en bild med ett tidningsurklipp där partiets styrelse i Norrköping 2018 figurerar.

— Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap, säger Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, och fortsätter:

— Jag har blivit kontaktad av många besökare som uppmärksammat detta, så jag gick och kollade på utställning själv och tog sedan beslut i samråd med partiet att anmäla museet och kommunen. Anmälan kommer att kompletteras och samtliga på bilden kommer även att göra en egen polisanmälan.

Tillförordnade museichefen Maria Modig förklarar varför just SD:s styrelse förekommer i utställningen, när ”nazistsympatisörer” funnits även i andra partier, framför allt på 30-talet. Det handlar, menar Modig, om att andra partier grundats genom andra folkrörelser.

— Men Sverigedemokraterna föddes ju genom den nazistiska rörelsen, vilket vi säger, försvarar sig Modig.

Mamkovic ger museichefen rätt på den punkten.

— Det finns en gammal koppling där, men i dag handlar det om enstaka medlemmar som visat sig ha avvikande ideologiska åsikter och upptäcker vi det blir de omedelbart uteslutna ur partiet, säger han.

”Nazismen har vuxit i Norrköping”
När Nordfronts reporter på torsdagen besökte utställningen berättade Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare för utställningen, att museets ledningen beslutat att plocka ned bilden med tidningsurklippet på SD:s lokala styrelse.

— Vi har valt att ta bort bilden så länge polisutredningen pågår. Idag kommer personer ur Sverigedemokraternas ledning hit till Norrköping och vi kommer att ha möte om det här, sa Kyndel.

Detta hindrar inte att hon en liten stund senare inför en grupp museibesökare pekar ut Nordiska motståndsrörelsen som ”våldsbejakande nazister” och som ett hot mot både demokratin i allmänhet och museets utställning i synnerhet.

Hon berättar också:

— Antisemitismen och nazismen har vuxit i Norrköping de senaste åren, framför allt genom NMR:s verksamhet. År 2018 utförde NMR 126 nazistiska aktiviteter här i staden.

På Nordfronts reporters fråga om inte Nordiska motståndsrörelsen har reagerat på att bli smutskastade av utställningen svarar Kyndel att man misstänker att resväskan utanför entrén var en reaktion, men att man i dagsläget inte har några bevis för det.

Nordfront lovar att återkomma om händelseutvecklingen kring Norrköpings Stadsmuseums historieförvanskande utställning.

Källor:
SD polisanmäler Norrköpings stadsmuseum (SR P4)
SD polisanmäler Norrköpings stadsmuseum (DN)


  • Publicerad:
    2020-02-06 18:45