VAL 2014. Expo har kartlagt 819 av Sverigedemokraternas kandidater i valet på Facebook och kommit fram till att en tredjedel av dessa gillar ”rasistiska hemsidor” som till exempel Nordfront.

Samtidigt som Sverigedemokraterna gör politiskt korrekta valfilmer gillar många av partiets kandidater ”rasistiska” hemsidor.

Detta visar en granskning som den svenskfientliga underrättelsetjänsten Expo har genomfört.

Expo har räknat ut att runt 1000 av cirka 2000 SD-kandidater har konton på Facebook och 819 av dessa konton har Expo ”kommit åt”.

En tredjedel av de konton som Expo granskat gillade eller spred material från ”rasistiska sidor”. Expos definition av ”rasistiska sidor” inkluderar bland annat Nordfront men också sidor som Fria Tider och tidningar som Nationell Idag och Nya Tider. Den sida som gillades och delades mest av Sverigedemokratiska politiker var Fria Tider.

— I min värld är det för­vånande mycket. Här har man ett parti som säger att man ska hålla rent mot ­rasism och extremism men när man får tillgång till vad kandidaterna skriver på ­Facebook visar det sig att en tredjedel av dem är ideologiskt avvikande enligt partiet, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Alla håller dock inte med Poohl om att Expos fynd är särskilt intressant, förvånande eller kontroversiellt.

— Om man stannar vid att man har gillat en text då tror jag att Sverigedemokraterna kan skaka av sig det ganska enkelt. Det är en annan sak om kandidaterna själva är aktiva på sådana sidor och skriver texter eller liknande, säger Andreas Johansson ­Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet som av Aftonbladet beskrivs som en ”SD-expert”.

Nu när valdagen närmar sig med stormsteg verkar etablerade medier lägga mycket kraft på att angripa Sverigedemokraterna. Nyligen grävde till exempel Aftonbladet fram att SD kan ha begått skattebrott för flera år sedan.

Källa:
Gör tummen upp – för rasistsidor


  • Publicerad:
    2014-09-07 22:25