INRIKES. Under en riksdagsdebatt med justitieminister Morgan Johansson (S) lyfte Tobias Andersson (SD) återigen Tommie Lindh-fallet. Men en än gång vägrade justitieministern att svara på frågor om det svenskfientliga våldet.

Det var under en debatt i riksdagen som Tobias Andersson (SD) återigen valde att belysa mordet på Tommie Lindh och konfrontera justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) med fallets svenskfientliga aspekter.

Enligt Andersson utgör Tommie Lindh-fallet en ”ögonblicksbild av Sveriges integrations- och kriminalpolitik”. Han menar att att mainstremmedia underrapporterade om fallet, samtidigt som man fokuserade på att fördöma och förneka Tommie Lindhs politiska åsikter.

— Denna högfärdiga retorik dog snabbt ut när förundersökningsprotokollet kom ut och nu har domen fallit, konstaterar Andersson.

Det faktum att Tommie Lindhs mördare slapp fängelse 2016 trots att han begick ett sexualbrott mot en minderårig flicka menar Andersson är ett exempel på hur misslyckad regeringens politik är.

LÄS ÄVEN: Stina Sjöqvist har haft tre försök på sig att få Tommie Lindhs mördare fängslad

Dessutom konstaterar Andersson att det livstidsstraff som Tommie Lindhs mördare fått de facto inte är på livstid och att han inte kommer att utvisas i Morgan Johanssons Sverige.

— Anser Morgan Johansson att invandrare, gärningsmän, likt den nu berörda ska få fortsätta röra sig fritt i Sverige i samma uträckning som nu?, avslutar Andersson sitt inlägg.

Men istället för att svara på frågan beklagar sig inrikesministern över Tobias Anderssons ”raljanta ton” om ett enskilda fall. Johansson anklagar Andersson för att utnyttja Tommie Lindh-fallet i ”partipolitiska syften” och för att ”hetsa mot invandrare”, enligt Johansson rakt emot Tommie Lindhs föräldrars uttryckliga vilja.

— Jag ber därför Tobias Andersson och Sverigedemokraterna, nej jag kräver det faktiskt av dig, att respektera familjens vilja. Gör inte en ung människas död till ett politiskt spektakel. Det är faktiskt ovärdigt, det är oanständigt.

”Jag är stolt över min son men skäms över regeringen”
Tobias Andersson har dock svar på tal och säger att han, till skillnad från inrikesministern, har varit i kontakt med Tommie Lindhs anhöriga. Sedan läser han upp ett brev till inrikesministern från Tommie Lindhs far.

Brevet som Andersson läste upp lyder:

Hej Morgan!

Min son mördades i maj när han försökte skydda en ung flicka från en våldsam invandrare som våldtagit henne samma kväll. Min sons mördare fick ett svenskt medborgarskap utan att ha förtjänat det, varför? Min sons mördare är nu dömd till livstids fängelse men han lär komma ut innan han fyllt 40, varför? Min sons mördare kommer inte att utvisas efter avtjänat straff trots att han har dubbla medborgarskap, varför?

Jag har så många frågor, men få svar. Det enda jag vet är att jag vägrar att låta Tommie bli en del av statistiken. Jag är stolt över min son men jag skäms över regeringen.

Inrikesministern väljer dock inte att ta chansen att svara på Tommie Lindhs fars brev. Istället fortsätter Morgan Johansson att anklaga Tobias Andersson och SD för att använda fallet av politiska skäl och att ”hetsa mot invandrare”, trots att Tommie Lindhs far till och med bett den sverigedemokratiska riksdagsledamoten att läsa upp brevet.

Dessutom menar Johansson att de värsta mördarna i Sverige är svenskar och nämner pedofilmördaren Anders Eklund och polismördaren Tony Olsson.

— För mig spelar det ingen roll om man är svart eller vit när man begår brott, eller mot vem man begår brottet, påstår inrikesministern samtidigt.

”Tommie Lindh kan inte andas”
Detta är inte första gången som Tommie Lindh-fallet uppmärksammas av just Tobias Andersson. I samband med att Abubaker Mohamad Awad åtalades och de svenskfientliga aspekterna av dådet bekräftades laddade Sverigedemokraterna upp ett videoklipp på Twitter där Tobias Andersson kommenterade saken.

I juni kritiserade Tobias Andersson regeringens stöd för de pågående ”Black Lives Matter”-demonstrationerna som pågick i Sverige. I det fallet ansåg regeringen nämligen att det var lämpligt att använda en mans död i en politisk diskussion och till och med för att demonstrera i trots mot regeringens coronarestrektioner för folksamlingar.

— Jag vet att George Floyd inte kan andas, och det är fruktansvärt, konstaterade Andersson då, och fortsatte:

— Samtidigt vill jag, fru talman, konstatera att det finns fler som inte kan andas. Fler vars öden torde vara mer relevanta i en svensk kontext. Tommie Lindh kan inte andas, Wilma Andersson kan inte andas, Ebba Åkerlund kan inte andas. Carola och Emil Herlin kan inte andas, Elin Krantz kan inte andas.

Den gången vägrade Morgan Johansson att medge att svenskfientligt våld existerar i Sverige och anklagade istället Sverigedemokraterna för att vara rasister och kriminella.


  • Publicerad:
    2020-10-23 09:39