HBTQ. SD-profilen Jan Sjunnesson vill anordna ett eget Pride-tåg under Pride-veckan i Stockholm. Han möter dock motstånd eftersom det är invandrare som han vill berika.

Jarva_pride

Jan Sjunnesson, som bland annat skrivit för Avpixlat och Samtiden, vill anordna ett eget Pride-tåg under Stockholm Pride som kommer att gå av stapeln nästa vecka. Tanken är att tåget ska gå mellan de mångkulturella förorterna Tensta och Husby.

”Vi tågar från Tensta Centrum över Rinkeby och Kista till Husby. Valfri klädsel. Vid soligt väder kan man passa på att sola magen och benen”, skriver man på eventets Facebook-sida.

Planen på ett extra Pride-tåg möter dock starkt motstånd från homolobbyn och RFSL som beskyller Sjunnesson för att vara rasist då han vill berika främlingarna med avvikande sexuella läggningar.

— Han skriver nu in sig i ett mönster som vi har sett från andra länder, för att göra rasistiska poänger. Det är i den kontexten som man får se det här, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Homo-aktivisten Noah Nord, boendes i området, har valt att starta motaktionen ”Antirasistiskt Prideparkhäng på Järvafältet” för att sätta käppar i hjulet för Sjunnessons försök att normalisera hennes egen avvikande läggning bland främlingar.

— Vi känner mest att vi vill markera mot den här rasismen för att vi känner att vi har ett slags ansvar som boende i området att visa vad vi tycker, vad Pride handlar om och att inte låta dem använda vår kamp för sina rasistiska ändamål, säger hon.

Sjunnesson själv menar att det hela bottnar i ett missförstånd och att han gör detta för att värna homosexuella.

— Jag tror tyvärr att det bottnar i ett medvetet missförstånd. De borde välkomna att vi kan ha Pridemarscher överallt i Sverige. Om de tror att de finns en homohatande grupp Sverigevänner, jag kallar mig för Sverigevän, så skulle de välkomma att någon från den gruppen gör tvärtemot och säger att ”nu ska vi ha en Pridemarsch”, menar han.

Källor:
Kontroversiellt Pridetåg möter hårt motsånd
Hbtq-aktivister protesterar mot SD-Pride: ”De hetsar mot invandrare”


  • Publicerad:
    2015-07-20 20:30