Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SD-riksdagsman slösade skattepengar med iransk älskarinna – döms för 39 bedrägerier

Av Redaktionen, 2020-02-26
redaktionen@nordfront.se

KORRUPTION. Tillsammans med en ung iranska åkte den tidigare riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) taxi, åt på restaurang och tog in på hotell – allt på skattebetalarnas nota. Nu döms han för 39 fall av bedrägeri.

Stefan Jakobsson (SD) bjöd Ghazal-Saberian (SD) på alltifrån restaurangbesök och taxiresor till hotellövernattningar – allt på riksdagens nota. Nu döms han för 39 fall av bedrägeri.

Nylgen avslutades en uppmärksammad rättegång mot den tidigare riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD), som åtalades för 39 fall av bedrägeri efter att ha slösat skattepengar på taxiresor, parmassager, restaurangbesök och hotellövernattningar med en ung iranska vid namn Ghazal Saberian. Den unga iranskan har vittnat om att hon under tiden var Jakobssons älskarinna och att hon upplevde det som att SD-toppen ville imponera på henne genom att låta riksdagen betala för deras gemensamma förlustelser.

— Det var alla hjärtans dag, så då hade han återigen gjort en överraskning för mig, sa kvinnan om ett dygn där skattebetalarna fick stå för för det femstjärniga hotellet i Sigtuna och taxiresor för totalt närmare 3 000 kronor.

Men Jakobsson, som är en gift familjefar, har förnekat att hans ”möten” med Saberian var av annan karaktär än strikt professionell. Under rättegången i Eskilstuna tingsrätt har han försvarat sig med att utgifterna skedde i samband med ”nätverksbyggande” samt att han skulle lära upp iranskan att bli SD-politiker.

LÄS MER: Rättegång mot högt uppsatt SD-politruk efter utsvävningar med ung iranska

Eskilstuna tingsrätt köper dock inte Jakobssons förklaringar och befinner honom skyldig på samtliga 39 åtalspunkter.

”Genom den bevisning som åklagaren har åberopat i målet finner tingsrätten styrkt att samtliga de kostnader som åtalet omfattar har varit av privat karaktär. Genom att beställa resor och övernattningar har Stefan Jakobsson åtagit sig betalningsskyldighet för uppkomna kostnader”, skriver tingsrätten i sin dom.

Åkte på ”Glitterfest” i Blekinge – lät riksdagen betala
Jakobssons slöseri med skattepengar avslöjades ursprungligen i Aftonbladets granskande artikelserie ”Maktens kvitton”, där man visade hur flera riksdagsledamöter bedrägligt skodde sig på skattebetalarnas nota. Jakobsson kom efter Aftonbladets avslöjande att betala tillbaka ett stort antal av de utgifter som han tidigare lät riksdagen stå för – något som i princip är att erkänna att han gjort fel.

Under rättegången hävdade Jakobsson däremot att han bara betalade tillbaka pengarna för att ”slippa media” och att utgifterna ändå var sådant som skett i tjänsten.

Även partiledaren Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon, som är kommunalråd i Sölvesborg, har vittnat mot Jakobsson under rättegången. Hennes vittnesmål gällde en taxiresa till ett av paret Åkesson-Erixons ”Glitterfester” i Sölvesborg, som Jakobsson fakturerade som en tjänsteresa. Men enligt Erixon är de så kallade glitterfesterna av privat karaktär och inget partiarrangemang, som Jakobsson har hävdat.

— Nej, det var det inte, sa Louise Erixon under rättegången.

Stefan Jakobsson döms till villkorlig dom och att betala skadestånd till riksdagsförvaltningen på närmare 11 000 kronor. Eskilstuna tingsrätt skriver:

Gärningarna gäller ett stort antal fall med vid åtskilliga tillfällen relativt begränsade belopp. Emellertid har brotten begåtts i Stefan Jakobssons roll som riksdagsman, där stora krav ställs på den förtroendevaldes handlande.

Arbetar på SD:s riksdagskansli
När Aftonbladet avslöjade Jakobsson strax innan riksdagsvalet 2018 kom han dra tillbaka sin riksdagskandidatur på uppmaning av Jimmie Åkesson själv.

Men Jakobsson har sedan dess behållit flera tunga uppdrag inom partiet och är idag anställd som tjänsteman på SD:s riksdagskansli, där han uppbär en månadslön på 55 300 kronor.

Med den fällande domen uppger nu SD att man ska ”se över” hans anställning. I en kommentar skriver SD:s presschef Henrik Gustafsson:

Vi behöver naturligtvis i grunden titta på beslutet och föra fortsatta samtal internt. Detta är en komplex fråga av flera skäl, då inte minst med tanke på relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är viktigt att komma ihåg att detta berör en person som är anställd hos oss och alltså inte en person som är förtroendevald.

I podcasten ”Lögnarnas tempel” spekulerar tidigare SD- och riksdagsveteranerna Christoffer Dulny och Pavel Gamov kring varför Jakobsson har fått fortsätta med både förtroendeuppdrag och anställning inom SD, trots åtalet och Aftonbladets avslöjande.

Enligt Dulny och Gamov beror det framförallt på att ekonomisk brottslighet inte anses lika allvarligt som brott mot SD:s åsiktsregler och ”nolltolerans mot rasism”, men också på att Jakobsson med stor sannolikhet sitter på känsliga uppgifter om andra högt uppsatta sverigedemokrater som kan komma att avslöjas ifall Jakobsson känner sig orättvist behandlad av partiet.

Källa:
SD-profil döms för bedrägeri mot riksdagen


  • Publicerad:
    2020-02-26 12:55