EU Sverigedemokraternas kritik mot EU försvagar Ulf Kristerssons ställning inom globalistunionen. Enligt källor inom Moderaterna kommer EU-kritiken från SD i ett ”känsligt läge” när Sverige har ordförandeskapet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson publicerade nyligen en debattartikel där han förespråkade att Sveriges medlemskap i EU måste ”utvärderas”. Enligt SD-ledaren flyttas alltför mycket makt från riksdagen till Bryssel, vilket riskerar att göra riksdagsval i Sverige helt obetydliga på sikt.

I en annan debattartikel i Svenska Dagbladet som Åkesson signerade tillsammans med EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) förespråkar SD-ledaren att regeringen och riksdagen bör ”ta mått och steg för att vårt land ska ha beredskap att lämna EU”. Detta för att signalera åt politrukerna i Bryssel att Sverige inte är beredda att acceptera vad som helst.

Åkessons debattartiklar har enligt Aftonbladet skapat stor turbulens mellan SD och Moderaterna. Enligt tidningens källor inom Moderaterna skämmer SD ut statsminister Ulf Kristersson med sin kritik mot EU eftersom det sker samtidigt som Sverige har ordförandeskapet i den så kallade unionen.

— Utspelet från Jimmie Åkesson försvagar Ulf Kristersson under ordförandeskapet. Det är i princip bara [Ungerns premiärminister] Viktor Orbán som leker med att i framtiden lämna EU, säger källan.

Enligt källan finns det EU-skeptiker även inom Moderaterna. Men att tala om ett ”Swexit” är att gå för långt.

— Om SD fortsätter med att försvåra regeringens EU-arbete, då får det konsekvenser för Tidö-samarbetet, det blir mer slitningar.

Måste positionera sig mot Moderaterna

En källa inom SD säger samtidigt till Aftonbladet att SD:s kritik mot EU är nödvändig för att särskilja partiet från Moderaterna. Det anses särskilt viktigt när EU hotar att ta över makten över medlemsländernas migrationspolitik.

— Om partiets kärnfrågor avgörs i EU, vad är då framtiden för partiet? Det finns personer internt som spekulerar i att det är därför M gick med på så mycket i Tidö, för att de redan då visste och arbetade för att flera av frågorna ska hanteras på EU-nivå, säger SD-källan.