POLITIK. SD skryter på Twitter om en ”stor seger” sedan partiet på onsdagen med hjälp av KD, M och L fått igenom att riksdagen ska utreda frågan om kronvittnen och anonyma vittnen i domstolar.

I riksdagen röstade på onsdagen en majoritet bestående av Sverigedemokraterna (SD), Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) igenom ett beslut att uppmana regeringen att tillåta kronvittnen  i svenska domstolar, samt att uppdra åt regeringen att utreda möjligheten att vittna anonymt i domstol.

Kronvittnen är en beteckning för kriminella som samarbetar med polisen.

Bland de drivande partierna välkomnas beslutet. Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, kallar beslutet ”mycket välkommet” på Twitter. Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i justitieutskottet, skriver:

Mycket välkommet beslut. Att vittnen skräms ifrån att vittna är ett allvarligt hot. Därför kan anonyma vittnen vara ett tungt vapen för att knäcka gängkriminaliteten. Det finns i flera andra länder och borde vara möjligt även i Sverige med tanke på de problem vi har.

Mest glada är SD, vars rättspolitiske talesman Adam Marttinen kallar beslutet för en ”stor seger för (SD) i justiteutskottet”, eftersom partiet länge har drivit frågan om att kronvittnen och anonyma vittnen ska tillåtas i Sverige.

Men kritiken på sociala medier är svidande mot beslutet. Flera skribenter oroas för risken för ett orwellianskt rättssystem med anonyma personer som vittnar för egen vinnings skull, och med kriminella kronvittnen som golar ner andra för att själva få ett lindrigare straff, något som förekommer i USA.

”Äntligen en öppning för ett angivarsystem! När det väl går igenom så hoppas jag på att dom använder samma modell som Stasi. Det var effektivt”, skriver signaturen Thomas Pellnor i ett svar till Marttinen på Twitter.

”Hur ska jag kunna försvara mig när jag ej vet vem som anklagar mig? Vem som helst kan i teorin säga vad som helst. Blir svårt att överbevisa vederbörande då jag ej vet vem det är som påstår något om mig”, skriver en annan anonym skribent.

Moderaten Johan Forssell skriver att ”vi förutsätter att regeringen inte drar dessa viktiga frågor i långbänk utan skyndsamt återkommer till riksdagen med nödvändig lagstiftning”.

Källor:
Adam Marttinen på Twitter
Riksdagen ska utreda anonyma vittnen och kronvittnen


  • Publicerad:
    2019-04-05 10:40