INRIKES En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli uppges vara engagerad i föreningen Det fria Sverige. Mannens nationella kopplingar ska ha varit kända i åratal, medan han arbetade för Socialdemokraterna.

De senaste dagarna har Sverigedemokraterna hamnat i blåsväder sedan svenskfientliga Expo rapporterat om att en tjänsteman på partiets riksdagskansli är eller har varit engagerad inom föreningen Det fria Sverige (DFS).

Fördömningarna har haglat från Socialdemokraterna, bland annat Mikael Damberg uppger sig se ”väldigt allvarligt” på att en tjänsteman på SD-kansliet har kopplingar till DFS.

Aktörer på ”högersidan” har kontrat med att tjänstemannen tidigare arbetade åt Miljöpartiet och Socialdemokraterna, exempelvis riksdagsledamoten Pyry Niemi. Det var först förra året som tjänstemannen började arbeta åt Sverigedemokraterna.

Enligt vad mannen berättar för Nyheter Idag kände även partiets före detta riksdagsgruppledare under regeringen Persson, Britt Bohlin, till att mannen hade ”sidoprojekt”, som bland annat ska ha bestått av att föreläsa om ”svenska zoner” för DFS-medlemmar. Det är oklart om hon kände till exakt vad han gjorde. Enligt Chang Frick har det dock varit känt under en längre tid:

— Hon har redan tagit mig i örat två gånger. Tredje gången är skriftlig varning. Då har det handlat om andra aktiviteter, inte det här. Hon har ögonen på mig redan litegrann, för jag är lite sådär flaxig och går min egen väg, säger mannen i en intervju med Nyheter Idag.

Enligt modellen för projektet om ”svenska zoner” ska man arbeta långsiktigt för att bryta loss delar av Sveriges territorium för att kunna utmana den rådande makten.

Mannen motiveras enligt egen utsago av den inblick han fått i den svenska toppolitiken, där beslut inte alltid fattas för att politikerna tror just dessa är bäst för landet.

Även fler tjänstemän på hög nivå har liknande tankar, menar tjänstemannen i intervjun.