INRIKES. Idag presenterade Yougov en undersökning som uppskattar att Sverigedemokraterna numera har ett väljarstöd på 12,6 procent. Detta är den högsta siffran partiet någonsin fått i någon av Yougovs undersökningar.

SD 12 procent

Bild: Yougov

I undersökningen från Yougov som publicerades idag framkommer det att Sverigedemokraterna med 12,6 procent av väljarna i ryggen numera är Sveriges tredje mest populära parti. Yougov skriver i sin undersökning:

”Det är tydligt att denna mandatperiods mest framgångsrika parti är SD. Partiet har mer än fördubblats sedan valet 2010 och vinner mer än förlorar på skandaler och uteslutningsärenden. Ett unikt parti som inget av de andra partierna vill samarbeta med, vilket är en av anledningarna till att det går bra för dem.”

Yougov redovisar också statistik över skillnader i hur män och kvinnor röstar och där visar det sig att stödet för Sverigedemokraterna skiljer sig åt mellan grupperna. Hela 17,2 procent av de tillfrågade männen stöder Sverigedemokraterna medan bara 7,7 procent av kvinnorna uppger att de skulle ha röstat på partiet om det var val idag.

Partier på väg ut ur riksdagen
Två partier som det ser sämre ut för är Kristdemokraterna och Centerpartiet som båda verkar vara på väg ut ur riksdagen. Kristdemokraternas väljarstöd är nu nere i 2,6 procent, en bra bit under riksdagsspärren på 4 procent. Centerpartiet ligger något bättre till med sina 3,6 procent men ändå tydligt under riksdagsspärren.

På frågan om vilken partiledare man har mest förtroende för bortsett från partiledaren till partiet man skulle rösta på, svarade bara 1,7 procent att de hade störst förtroende för Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare, fick ett nästan lika dåligt resultat på den frågan. 2,4 procent av de tillfrågade hade näst högst förtroende för Hägglund.

Osäkert parlamentariskt läge
Vid ett val idag skulle alltså allianspartierna få 41,2 procent av väljarstödet och de rödgröna partierna skulle få 45,4 procent. Med två borgerliga partier ute ur riksdagen skulle dock de borgerliga partierna i praktiken få en ännu lägre andel riksdagsmandat. De rödgröna partierna har å andra sidan inte enats om någon gemensam politisk plattform inför valet, varför det är oklart om de är intresserade av att regera tillsammans och vilken politik de i så fall skulle föra.

Om opinionsläget står sig fram till valet nästa år kommer Sverige alltså med största sannolikhet få en svagare minoritetsregeringen än den nuvarande och Sverigedemokraternas vågmästarposition kommer att stärkas.


  • Publicerad:
    2013-03-11 09:28