VÄNSTEREXTREMISM. Politikerna finansierar en AFA-lokal i Uppsala, det vill SD nu stoppa.

För en månad sedan avslöjade Exakt24 att Ungdomens hus i Uppsala, som finansieras med kommunbidrag, öppet stödjer extremvänstern. Bland annat satt en AFA-flagga klart synlig i ett av fönstren. Vänsterextrama klistermärken, däribland ett som uppmanade till att stoppa en tillståndsgiven politisk demonstration från Nordiska motståndsrörelsen, visade även på en koppling till SUF som ordföranden för föreningen, som driver Ungdomens hus, David Llerena, öppet stödjer på Facebook. Detta skriver Avmaskerat.

Efter Exakt24:s avslöjande har SD:s ledamot i kulturnämnden, Simon O. Pettersson, lämnat in ett nämndinitiativ om detta.

— Vi tycker att det är väldigt problematiskt att det sedan flera år finns en sådan här koppling till politisk extremism. Det handlar om problematiska associationer till exempelvis Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) och nu också AFA, så vi ser ett mönster i detta, sa Pettersson till Exakt24 i ett inslag från i dagarna.

— Det står tydligt i riktlinjerna för kulturstödet att det inte ska finansiera demokratifientlig verksamhet. Så det bryter mot kulturnämndens egna riktlinjer, tillade han.

Enligt Pettersson har han haft svårt att få med sig de andra i Kulturnämnden, men han hoppas på att de borgerliga partierna hakar på längre fram. AFA-lokalen finansieras fortfarande av kommunens invånare även om Kulturnämnden sett till att AFA-flaggan tagits ned.


  • Publicerad:
    2020-12-20 14:50