INRIKES Sverigedemokraten Peter Lundgren döms i hovrätten, efter en friande dom i tingsrätten då han åtalades för sexuellt ofredande.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren döms för sexuellt ofredande i Göta hovrätt. Detta efter att ha blivit frikänd i tingsrätten.

Anledningen till åtalet och domen är att Lundgren år 2018 tafsat på en kvinnlig partikollega på ett hotellrum där man hade fest under partiets valkonferens.

Lundgren erkände redan i polisförhöret, men kvinnan sade sig inte minnas någonting. I den senare tingsrättsförhandlingen bekräftade ingen av dem att tafsningen inträffat.

Efter tingsrättsdomen hade dock åklagaren fått tag i ett inspelat telefonsamtal där kvinnan ska berätta om tafsningen för en partikamrat. Delar av samtalet spelades upp med röstförvrängning i hovrätten, något Lundgren anmärker på. Han menar att materialet kan vara manipulerat.

Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, kommenterar domen för SVT:

— Det är bra att detta utretts noga av rättsväsendet. Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad.

Kvinnan verkar inte samtycka till rättsprocessen, enligt en kommentar som bifogats i svaret till SVT:

— Det här handlar om en händelse som är utredd mellan mig och Peter sedan flera år tillbaka och det har aldrig varit mitt önskemål att detta skulle bli en rättslig process eller en grej i media. Jag ser Peter som en nära vän och om han tänker driva ärendet vidare så har han mitt fulla stöd.