SVERIGE. SDU-ledarduon Gustav Kasselstrand och William Hahne har kontaktat SÄPO angående misstänkt dataintrång. Säpo upprättade då en anmälan mot SD angående dataintrång. Flera förhör ska ha hållits med personal från SD:s riksdagskansli.

SDU:s ledarduo Gustav Kasselstrand och William Hahne kontaktade i förra veckan säkerhetspolisen, SÄPO, angående misstänkt dataintrång. Detta efter att lösenorden till deras mejlkonton hade ändrats och sajten Nyheter Idag, som stödjer Sverigedemokraternas ledning i den interna konflikten, publicerat en mejlkonversation mellan Hahne och Kasselstrand. SÄPO upprättade sedan en anmälan om dataintrång.

Jim Keyzer, IT-utredare på Stockholmspolisen, är förtegen om utredningen men bekräftar att en förundersökning har inletts.

— Det är riktigt att en förundersökning inletts, säger han till DN.

Intrången ska ha skett vid två tillfällen, det första natten till den 12 april för Hahnes konto och det andra natten till måndagen den 13 april för Kasselstrands. Den mejlkonversation som läckt ut visar att SDU-ledarna av en slump träffade på en Expo-medarbetare på krogen och trodde att de lyckades påverka dennes uppfattning om SDU.

Flera förhör har hållits eller ska hållas med anställda på SD:s riksdagskansli men det finns i dagsläget inga misstankar mot någon enskild person. Enligt uppgift så går det inte att se vem som gjort intrånget då det ska ha gått via anonyma datorer utomlands.

Det finns även uppgifter om att partiets högste tjänsteman, Martin Karlsson på SD:s partikansli i Kristianstad, har fått sin privata gmail hackad. En grupp personer ledda av SD-toppen Richard Jomshof beslagtog den 13 april hans tjänstedator och stängde av honom från arbetet. Samma dag fördes den politiska sekreteraren Jessica Ohlson ut ur riksdagskansliet i Stockholm, efter att SD-ledningen kommit över en mejlbilaga som hon skickat till Hahne och Kasselstrand.

Jessica Ohlson sa då följande som en kommentar angående händelsen:

— Det är uteslutet att de kan ha kommit över bilagan på något annat sätt än genom intrång eftersom det var en intern mejlkonversation mellan Gustav, William och mig.

”Om man misstänker att ett brott har begåtts förutsätter jag att man utreder detta”, skriver Henrik Vinge, SD:s presschef som står på partiledningens sida, i ett SMS till DN.

Källa:
Polis utreder dataintrång mot SDU-ledningen


  • Publicerad:
    2015-04-24 15:35