BROTT. En person har gripits och anhållits, misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet i helgen. Mannen arbetar som skyddsvakt hos Securitas.

En Securitasanställd har anhållits för en vapenstöld inne på Regeringskansliet. Det stulna vapnet ska vara en Glock-pistol. Genrebild.

Nordfront kunde för några veckor sedan rapportera att sex Glock-pistoler och hundratals patroner specialammunition hade stulits från ett låst skåp på Regeringskansliet. Vapnen var avsedda att användas vid exempelvis en terrorattack. Ingen misstänkt fanns för den stölden.

Under söndagen avslöjade Aftonbladet att ytterligare vapen hade försvunnit inne på Regeringskansliet, även denna gång en Glock-pistol.

Nu har en man som arbetar som skyddsvakt hos Securitas gripits misstänkt för stölden.

— Det är en person i 30-årsåldern som är anhållen för stöld och grovt vapenbrott. Han ska förhöras i närvaro av försvarare under dagen, bekräftar åklagare Lucas Eriksson.

På frågan om hur stölden har kunnat gå till svarar Eriksson:

— Det är skyddsvakterna som har hand om de här vapnen, så stölden har naturligtvis inträffat i deras utrymme.

Towe Hägg på Stockholmspolisens pressavdelning säger att polisen nu ”tittar på” eventuella likheter mellan de olika ärendena, det från helgen och det som anmäldes den 25 oktober då sex Glock-pistoler stals.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen ytterligare en stöld från Regeringskansliet som ska ha inträffat tidigare i år.

Joachim Källsholm, som är vd på bevakningsföretaget Securitas, vill inte svara på några frågor om den gripne eller de anmälda stölderna.

— Jag uttalar mig inte om skyddsobjekt, säger han under måndagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), säger i en kommentar till händelserna:

— Det som hänt är fullständigt oacceptabelt. Det här är något som jag vet att man nu arbetar intensivt med inom regeringskansliet.

Eric Tagesson, chefredaktör på Dagens Juridik, kommenterar också händelserna i SVT:s Aktuellt:

— Om det här hade hänt i Vita huset så hade det varit en världsnyhet, en sensation. Och det här är ändå så nära vi kommer Vita huset i Sverige, det är statsministerns arbetsplats.

En person med insyn i utredningen säger till Aftonbladet att den nu anhållne Securitasvakten bytte namn tidigare i år och ska ha stora skulder.

— Det finns en hel del varningsklockor kring den här personen. Det här är skandalöst, anser källan.

Securitas avtal avseende bevakningsuppdraget på Regeringskansliet löper ut i februari. Det är ännu inte bestämt om de får förnyat förtroende.

Källa:
Skyddsvakt gripen för vapenstöld på Regeringskansliet – ”varningsklockor”


  • Publicerad:
    2019-12-02 21:55